ПОНОВО оптужен за сексуално злостављање и подвођење на десетине малолетница, амерички милијардер и регистровани напасник Џефри Епстајн (66) - који је у суботу, по повратку из Париза, ухапшен на њујоршком аеродрому - ангажовао је читав адвокатски тим за своју одбрану. Јавност се пита шта ће му адвокати, поред таквих утицајних пријатеља које предводи председник Доналд Трамп?

Докази који су доспели до очију најшире публике дају, међутим, одговор. Наочиглед комшија, полиција је развалила врата његове седмоспратне виле на Менхетну и изнела на стотине експлицитних фотографија малолетница.

Епстајнов случај први пут се појавио 2008. године, и већ тада он је признао оптужбе. Његово признање било је награђено умањењем казне са доживотне робије на 13 месеци затвора, чему је посредовао тадашњи тужилац и садашњи Трампов министар рада Алекс Акост, који је у петак, управо због Епштајновог случаја, поднео оставку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Епстајн се изјаснио да није крив, остаје у притвору

Поновно хапшење Епстајна сада је добило и политички оквир, због његовог наводног пријатељства с тренутним америчким председником. Бела кућа је, бежећи пред таласом јавне осуде, покушала да се дистанцира од Епстајна и порицала да су он и председник пријатељи. Међутим, једна од жена које су га тужилe тврди да ју је Епстајн "регрутовао" када је имала само 15 година, управо у Трамповом одмаралишту Мар-а-Лагу.

Трамп и Епстајн су, између 1997. и 2000. године, више пута фотографисани заједно у том одмаралишту. Трамп је у прошлости имао само речи хвале за свог пријатеља: "Сјајан је момак, који, као и ја, воли млађе девојке." Многе истакнуте особе из света политике, забаве и науке имају блиске везе са овим злогласним милијардером. Епстајн је изјавио да је био пасионирани "сакупљач" моћних пријатеља, а једном је ту пасију објаснио речима да воли да инвестира у људе.

Дугогодишњи пријатељ са листе утицајних је и принц Ендру, војвода од Јорка. Он је, од свих познатих личности најдиректније уплетен у оптужбе против Епстајна. Једна од жртава је посведочила да јој је наложено да има три сексуална односа са принцом у Епстајновом дому у Њујорку и у кући његове бивше партнерке у Лондону. Бакингемска палата је то негирала, али је лоша репутација принца Ендруа утицала на то да он буде уклоњен с позиције британског трговинског представника у САД.


Доналд Трамп и Алекс Акостa, фото АП


И КЛИНТОН НА ЛИСТИ

ПОРЕД Доналда Трампа, једна од најзначајнијих политичких личности која је повезана са Џефријем Епстајном је бивши амерички председник Бил Клинтон. Он је између 2001. и 2003. године 26 пута летео Епстајновим приватним авионом. Клинтон је инкасирао и више Епстајнових великодушних донација.