Према најновијим истраживањима швајцарског Краутер лаба, које је објавио данас британски "Гардијан", до 2050. године 77 одсто градова проћи ће кроз драматичне и потенцијално катастрофалне промене, које се пре свега тичу "загревања" планете.

Лондон ће имати климу за 30 година какву Барселона има данас, а Мадрид ће до 2050. бити попут Маракеша, наведено је у истраживању.

Што се тиче наше земље, Београд ће имати климу као Сан Антонио, у најтоплијим месецима имаће повећање од 7,9 степени Целзијусових, а на годишњем нивоу повећање од 3,5 Целзијусових степени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Невреме које је погодило Грчку можемо све чешће да очекујемо, климатолог наводи које су дестинације безбедније

Нови Сад ће имати температуру као Далас, у најтоплијим месецима имаће повећање од 7,9 степени Целзијусових, а на годишњем нивоу повећање од 2,9 Целзијусових степени.

Широм света градови који се налазе у хладним зонама северне полулопте, у будућности ће имати климу као градови који су 1.000 километара ближе екватору са штетним ефектима по здравље и инфраструктуру.

Free Images Pixabay


Студија показује да ће Москва имати температуру као Софија, Сиетл као Сан Франциско, а Њујорк као Вирџинија Бич.

Недостатак воде ће утицати на велики број градова у умереним климатским условима као резултат глобалног загревања, за који се предвиђа да ће у летњим месецима износити цак 3.5 Целзијусових степени, а зими 4,7 Целзијусових степени.

Међу 10 градова који ће претрпети најдраматичније климатске промене биће Љубљана која ће имати климу као Вирџинија Бич и имати повећање од 8,0 Целзијусових степени у најтоплијим месецима, односно на годишњем нивоу 3,5 Целзијусових степени.

Free Images Pixabay