Министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је данас САД не би требало да се "играју ватром" у вези са Тајваном, након што је Вашингтон најавио да намерава да острву, које Кина сматра делом своје територије, прода наоружање вредно 2,2 милијарде долара.

Амерички Стејт департмент одобрио је почетком недеље Пентагону могућу продају Тајвану тенкова "М1А2Т Абрамс", ракета "Стингер" и пратеће опреме.

АП преноси да је Ванг током званичне посете Мађарској такође казао да је његова земља "озбиљно забринута" у вези са планираним боравком тајванске председнице Цај Инг-вен уочи и након посете Карибима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕРДОГАН ИСТЕРАО СВОЈЕ: Почела испорука руског С-400 Турској

Ванг је рекао да Кина "тражи од САД да се придржавају принципа "једне Кине''" и не дозволе боравак званичнице са Тајвана у Њујорку, као и да Вашингтон треба да прекине било какву званичну размену с овим острвом.

АП наводи да је она већ у Њујорку у "транзиту" који ће трајати две ноћи, пре одласка у посету карипским државама, а планирала је да одржи говор на америчко-тајванском пословном самиту и присуствује вечери са припадницима заједнице Американаца пореклом са Тајвана.