ПРОБЛЕМИ КАНДИДАТКИЊЕ ЗА ЧЕЛО ЕК: Урсула стрепи за кормило

Г. ЧВОРОВИЋ

12. 07. 2019. у 08:28

ПРОБЛЕМИ КАНДИДАТКИЊЕ ЗА ЧЕЛО ЕК: Урсула стрепи за кормило

Немица Урсула фон дер Лајен ,AП фото

Зелени, разочарани њеним наступом, али и тиме што нису добили ниједно значајно место у прерасподели високих функција, поручују да ће њихова 74 посланика гласати против ње

СУДЕЋИ по одјецима маратонских састанака са политичким групама новог сазива Европског парламента који тек треба да овере њену кандидатуру за предложену функцију председника Европске комисије, Немица Урсула фон дер Лајен (на слици), која би у петак, 13. јула требало да се обрати и крајњим левичарима, неће спокојно чекати гласање које ће бити одржано у уторак, или среду. Већ су се појавиле гласине да би све, чак, у крајњој варијанти, могло да буде одложено до септембра!

Прочитајте још - Урсула фон дер Лајен чека последњу реч посланика ЕП

Зелени, разочарани њеним наступом, али и тиме што нису добили ниједно значајно место у прерасподели високих функција, поручују да ће њихова 74 посланика гласати против ње.

Либерали, са 108 депутата, задовољнији су, али дисонантних тонова има и код њих, па чак и у њеној политичкој породици народњака, са 182 посланика, од којих су неки држали страну "природном кандидату" Манфреду Веберу. Европски парламент на овај начин жели и да одржи независност у односу на Европски савет, у коме седе шефови држава или влада.

Да би прошла, биће јој потребна 374 гласа, што ће, претпоставља се, ипак, остварити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)