ПРЕСЕДАН у протоколу у државном врху Немачке, а по свој прилици и других земаља, догодио се у четвртак, током пријема нове данске премијерке Мете Фредериксен у Берлину када су гошћа и домаћица, канцеларка Ангела Меркел, одслушале националне химне - седећи! Био је то начин да се избегне још један у низу инцидената који су Меркелову због дрхтавице задесили три пута за три недеље.

Промену протокола је тражила шефица немачке владе.

- Схватите да сам свесна одговорности свог посла, као и да се понашам одговорно и када је моје здравље у питању - изјавила је, после пријема, канцеларка, која идуће недеље пуни 65 година.

Објашњење зашто се код немачке канцеларке јавља дрхтање које није могла да савлада током званичних пријема, јесте да је све проузроковано психолошким проблемима. Најпре је оваква спекулација почела да кружи у тамошњим медијима, а потом је то званично потврђено.


Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Ангела Меркел се тресла трећи пут у месец дана; Канцеларка: Веома сам добро (ВИДЕО)

Објашњење гласи: "Канцеларка се толико интензивно трудила да спречи ново дрхтање, да је оно наступило управо као последица тог напора." Пред ТВ камерама, Меркелова је изјавила да нема разлога за бригу, јер је установљен узрок њеног невољног трешења и "у току је процес који ће елиминисати овај проблем".

- Код перфекциониста ово није редак случај - изјавио је на ТВ каналу Ер-Те-Ел психолог замољен да расветли канцеларкино стање. - Она има толико обавеза, њен распоред је тако претрпан, да човек који осећа потребу да на све одговори максимумом енергије и знања, лако дође у ситуацију да га тело не слуша.

Немачки новинари објавили су читав "чаршав" прецизно наведених обавеза које Меркелову чекају наредних дана, уз напомену да ће јој годишњи одмор почети тек за три недеље. У мору задужења истиче се чињеница да, уколико идућег уторка у Европском парламенту у Стразбуру, буде потврђен избор њене министарке војне, Урсуле фон дер Лајен за новог шефа Европске комисије, Меркелову чека и прекрајање сопственог кабинета.

То је, уједно, и најосетљивији сегмент уздрмане психолошке "грађевине" немачке канцеларке, будући да су притисци да се повуче пре окончања свог четвртог мандата јаки и упорни. Она, с друге стране, настоји да одржи обећање да мандат изведе до краја и тако достигне рекорд свог претходника на функцији, Хелмута Кола, који је владао пуних 16 година.

- Процес "обрачуна" са мојим тегобама је отпочео и има напретка, али ће то потрајати још неко време - казала је Меркелова. - Верујем да ће тегобе једног дана нестати исто онако како су се и појавиле. Чврсто сам уверена да сам апсолутно способна да обављам своју функцију.

НЕПРИЈАТАН НИЗ

ПРВИ инцидент Меркеловој се догодио у опери у домовини, 2015. године када се стропоштала са седишта. Затим је имала дрхтавицу током државне посете Мексику 2017. Ове године се видно тресла 18. јуна, током пријема у част украјинског председника Зеленског, а затим и 27. јуна, кад је стајала поред немачког председника Франк-Валтера Штајнмајера, у савезној влади. У среду се дрхтање појавило током интонирања немачке и финске химне, за време посете премијера Финске Антија Ринеа.