Вeћ почела нагађања: Папа долази у Русију?

Милица Остојић

четвртак, 04. 07. 2019. у 16:28

Вeћ почела нагађања: Папа долази у Русију?

Фото: Танјуг/AP

Руски председник Владимир Путин разговарао у Ватикану са поглаваром Римокатоличке цркве. У Апостолској палати теме биле Украјина, криза на Блиском истоку, Сирија...

РИМ СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

РУСКИ председник Владимир Путин сусрео се у четвртак са папом Фрањом, дан пре него што католички лидери из Украјине треба да дођу у Ватикан како би разговарали о кризи у својој земљи и усред нагађања да би његова посета могла бити увод у прву посету папе Русији.

Ватикан је прва Путинова станица током 10-часовне посете Италији током које ће разговорати и са италијанским премијером Ђузепеом Контеом.


Прочитајте још: Папа Фрања: Само Путин штити хришћане широм света

Папа је Путина примио по трећи пут у мање од пет година, а Света столица и Руска Федерација имају пуне дипломатске односе од 2009. године, након што су успостављени билатерални односи 1990. И ово је први Путинов сусрет са папом после оног историјског у Хавани, 2016. године, када су се први пут срели један папа и један руски патријарх.

Разговор у папској библиотеци у ватиканској Апостолској палати трајао је сат времена и протекао у "приватној форми", а централне теме биле су оне "вруће" интернационалне, односиле су се на дестабилизацију међународних односа и на светске трговинске односе, кризу на Блиском истоку, судбину Сирије, питање разоружавања и иранску кризу, као и питање Украјине.


Прочитајте још: Рим и Ватикан дочекују Путина

Лични односи између руског председника и папе веома су добри и засновани на међусобним симпатијама. Стога се и политички дијалог између Рисије и Ватикана развија са великим успехом, јер их повезују важне теме где постоји међусобна сагласност: заштита хришћана у свету, израелско-палестинско питање, борба против религијског екстремизма, тероризма, питање избеглица, поштовање територијалног интегритета Сирије, ојачавање система споразума о спречавању ширења оружја за масовно уништење.О теми казнених мера ЕУ против Москве Путин је нашироко објаснио у интервјуу за лист "Коријере дела Сера" појаснивши кога су погодиле "неправедно уведене санкције", Москву, али и италијански извоз.Путин је одговорио и на питање о односу са лидером Лиге Матеом Салвинијем.

- Салвини има срдачан однос са Русијом и познаје руску реалност, активни је подржавалац обнављања пуне сарадње између Италије и Русије, његова партија Лига има исту тачку гледишта са Русијом о скидању санкција - рекао је Путин.
КАШЊЕЊЕ ПО ТРАДИЦИЈИ

ПУТИНОВА црна лимузина дошла је у Ватикан са више од 50 минута закашњења. Путин је закаснио 50 минута и на свој први састанак са папом Фрањом 2013. године, а више од сат времена на њихов други сусрет 2015. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

PG-CG

04.07.2019. 19:23

rašinac sv@, u pravu si... šta ima kod jeretika, pape Franje, da traži lider najmnogoljudnije pravoslavne zemlje na svijetu, koja je upravo ugrožena u svakom pogledu od strane Vatikana...

ranko75

05.07.2019. 12:50

@PG-CG - Bas je zaboravio da te pita treba li da ide. Mozda ce uvideti gresku i podneti ti raport kada se vrati. Pametni ljudi ne gledaju samo crno i belo i prijatelj-neprijatelj, nego vide mnozinu nijansi i idu oni koji vide zasto treba da idu a one koji ne vide njih i ne izabiraju da mogu da idu i ne prima ih niko.