ОДЛУКА италијанског суда ослободила је оптужби за нелегални превоз миграната капетана брода, Немицу Каролу Ракете (31), али је уједно открила неслогу по питању имиграционе политике у ЕУ, чак и унутар појединих земаља.

Прочитајте још: ИТАЛИЈАНИ УПОЗОРАВАЈУ: Границу са Словенијом затворићемо жичаном оградом

Италијански суд сматра да Ракете није прекршила закон када се оглушила о наређења италијанске војске и упловила на острво Лампедуза са 41 мигрантом, већ је испуњавла дужност да као капетан брода дављенике спасе и одведе на сигурно.

Прочитајте још: Сахрањени отац и ћерка чија је фотографија потресла свет

Ракете је ослобођена из кућног притвора, у ком је била од хапшења у суботу, под претњом до 10 година затвора због довођења у опасност живота четворице италијанских полицајаца у патролном броду у који је ударила када је пристајала на док на Лампедузи својим бродом "Си воч 3", у власништву немачке хуманитарне организације. Ракета каже да се оглушила о наређења због страховања да ће неко од миграната на њеном броду извршити самоубиство, пошто претходних 14 дана ниједна земља спасеним дављеницима није дала дозволу за искрцавање.

Италијанска влада ју је, ипак, оптужила за кријумчарење људи. После ослобађајуће одлуке суда, љутито је реаговао министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини:

- Огорчен сам, згрожен сам, али нећу одустати - реаговао је Салвини, нагласивши да ће Ракете хитно бити протерана из Италије.

Истовремено, владајућа холандска Народна партија за слободу и демократију (ВВД) премијера Марка Рутеа затражила је одмах увођење затворских и новчаних казни до 83.000 евра за оне који без дозволе извлаче људе из климавих чамаца, сматрајући то пружањем помоћи кријумчарењу људи.