Кинески амбасадор у Лондону позван на разговор после изјаве о Хонгконгу

Бета

среда, 03. 07. 2019. у 20:28

Кинески амбасадор у Лондону позван на разговор после изјаве о Хонгконгу

AP Photo

Кинески амбасадор у Великој Британији Ли Сјаоминг позван је на разговор у британско Министарство иностраних послова након што је раније данас позвао Лондон да се уздржи од било каквог мешања у питање Хонгконга
Кинески амбасадор у Великој Британији Ли Сјаоминг позван је на разговор у британско Министарство иностраних послова након што је раније данас позвао Лондон да се уздржи од било каквог мешања у питање Хонгконга где недељама трају протести.


Ли је рекао да би свако британско мешање угрозило односе Кине и Велике Британије.


Кинески амбасадор је реаговао на изјаву британске премијерке Терезе Меј која је данас рекла да је кинеским властима директно пренела дубоку забринутост због ситуације у Хонгконгу.


Прочитајте још: “ПАЛА” ЗГРАДА ПАРЛАМЕНТА: Демонстранти развалили врата, ишарали грб Хонгконга и ломили слике политичара (ВИДЕО)


Премијерка је посланицима такође рекла да је "шокирана" сликама из Хонгконга где је полиција недавно користила сузавац да би растерала демонстранте.


У бившој британској колонији недељама трају протести због спорног нацрта закона који омогућава изручење грађана Кини. Власти Хонгконга суспендовале су процедуру усвајања закона.


Међутим, демонстранти настављају протесте захтевајући да закон буде у потпуности повучен. Поред повлачења закона и оставке шефице владе Кери Лам, демонстранти траже ослобађање особа приведених током протеста као и истрагу о полицијском насиљу.


Хонгконг, некада британска колонија, сада је посебна административна област под управом Кине и функционише по принципу "једна земља, два система". Има висок степен аутономије у свим областима осим спољних послова и одбране.


Међутим, владајући кинески комунисти све више одступају од тог система и инсистирају на изменама закона, непопуларним у Хонгконгу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације