Иран пробио границу залиха уранијума из нуклеарног споразума

Бета

понедељак, 01. 07. 2019. у 16:31

Иран пробио границу залиха уранијума из нуклеарног споразума

AP Photo

Иран је запретио да ће до 7. јула повећати обогаћивање уранијума ближе нивоу довољном за израду нуклеарног оружја
Иран је објавио да је пробио границу залиха слабо обогаћеног уранијума постављену међународним нуклеарним споразумом с великим силама, чиме је извршио прво велико одступање од тог договора који су САД напустиле пре годину дана.

Прочитајте још: ТРАМП ПОМИРЉИВО О ИРАНУ: Нема журбе, колико год им треба

Данима се очекивало да Иран објави да је прешао ту границу пошто је раније најавио да ће то ускоро учинити. Иран то није објавио док се европски лидери нису састали да разговарају о начинима за очување споразума из 2015. године.

Иран је запретио да ће до 7. јула повећати обогаћивање уранијума ближе нивоу довољном за израду нуклеарног оружја.

Данашња објава шефа иранске дипломатије Мохамада Џавада Зарифа долази у време високих тензија Ирана и САД. Претходних недеља у области Персијског залива Иран је оборио америчку беспилотну летелицу за надзор, изведени су мистериозни напади на нафтне танкере, а јеменски побуњеници које Техеран подржава напали су мете у Саудијској Арабији дроновима с експлозивом.

Одговарајући на новинарско питање да ли је Иран пробио границу залиха слабо обогаћеног уранијума, Зариф је рекао "Да", пренела је агенција ИРНА.

Споразумом који је 2015. потписао са шест великих сила - САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском, Немачком и ЕУ, Иран је пристао да ограничи активности на обогаћивању уранијума, а заузврат су му укинуте међународне санкције. САД су пре годину дана напустиле споразум и поново увеле санкције Техерану, док остале потписнице настоје да сачувају споразум и да смање тензије.

Према том споразуму, Иран не сме да има више од 300 килограма уранијума обогаћеног до 3,67 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације