МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПРИЧУ о тровању у Солсберију бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије Британци су ових дана допунили новима актерима. Одлазећа премијерка Тереза Меј у опроштајном сусрету са Владимиром Путином у јапанском граду Осака на маргинама самита Г-20 рекла је руском председнику да имају нове доказе о умешаности Москве и питала га је када ће бити суђење људима који су отровали Скрипаље.

Истовремено је Би-Би-Си објавио текст у којем се тврди да су у акцији тровања оца и ћерке Скрипаљ учествовала три човека. По најновијој верзији, акцијом је руководио генерал-мајор Денис Сергејев. Он је у Лондон дошао ујутро другог марта, а вратио се увече четвртог марта 2018. Скрипаљи су били отровани 4. марта 2018. нервно паралитичким отровом "новичок".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лондон: Убијена трудница, беба у критичном стању

Британска полиција је до сада говорила да је трећи агент био човек чије је лажно име било Сергеј Федотов. Као аргумент да су споменута три "тровача" иста група, Британци наводе то да се бројеви њихових пасоша разликују само у последњим цифрама.

Као што је Путин казао Терези Меј у Осаки, тако и руске дипломате понављају да Британци немају праве доказе. Генерал-мајор Федералне службе безбедности Русије (наследнице КГБ) Александар Михајлов каже да би се могло веровати Британцима они морају да одговоре на три питања. Прво, где се сада налазе и у каквом су стању отац и ћерка Скрипаљ, јер се сумња да они уопште нису тровани. Друго, какав мотив може бити да се отрује Скрипаљ. И треће, зашто би се тровали Скрипаљи на тако сложен начин?

Наводни агенти из Москве


Председник Путин је такође питао Терезу Меј зашто би Руси тровали Скрипаља кад је он већ био у затвору због издаје, а сада више нема никаквих информација које би могле наштетити Русији.

Генерал Михајлов је "збуњен" и подсећа да су раније Британци тврдили да је у групи која је наводно отровала Скрипаље било шесторо људи.