ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ЕВРОПИ: Сахарске температуре у Француској, прве жртве врућина

Танјуг

петак, 28. 06. 2019. у 14:52

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ЕВРОПИ: Сахарске температуре у Француској, прве жртве врућина

AP Photo

На пољопривредном имању у шпанском граду Кордоби преминуо је 17-годишњи радник после расхлађивања у базену, а у северном шпанском граду Ваљадолиду је на улици преминуо 80-тогодишњак

У Француској је данас забележена рекордна температура од 45 степени Целзијусевих, а у четири области на југоистоку Француске је порглашен црвени метео аларм. У Шпанији су од последица врућине преминуле две особе. На пољопривредном имању у шпанском граду Кордоби преминуо је 17-годишњи радник после расхлађивања у базену, а у северном шпанском граду Ваљадолиду је на улици преминуо 80-тогодишњак, преноси BBC.

Прочитајте још: Пожари бесне у Шпанији, наги на улицама у Немачкој, купање код Ајфелове куле (ФОТО)

У Великој Британији полиција је упозорила људе на опасност од расхлађивања у рекама и језерима, након што се утопила 12-тогодишња девојчица у реци Ирвел, у округу Шири Манчестер.

Светска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде међу најтоплијим годинама и да би период од 2015. до 2019. требало да буде најтоплији петогодишњи период у евиденцији.

У ФРАНЦУСКОЈ РЕКОРДНА ТЕМПЕРАТУРА ОД 45,1 СТЕПЕНА

У Француској је забележена рекордна температура од 45,1 степени Целзијусових, док су до сада врућине у Европи однела неколико живота.

Нови рекорд је измерен у јужном граду Вијвјеј, док је претходни рекорд од 44,1 степена забележен 2003. године када су од последица врућина умрле хиљаде људи, пренео је ББЦ.

Министарка здравља Ањес Бизен изјавила је да су сви у ризику због високих температура.

Француска метеоролошка служба издала је црвени аларм за четири области на југу, док је у већем делу земље на снази наранџасти аларм.

Данашњи да је најтоплији од када се мере подаци у Француској.

Истовремено, већи део европског континента погођен је екстремном врућином, а Немачка, Француска, Пољска и Чешка бележе рекордне јунске температуре.РЕКОРДИ И У ШПАНИЈИ

Очекује се да ће температуре данас и у деловима Шпаније достићи нови јунски рекорд од 43 Целзијусових степени.

Од 1975, Шпанија је регистровала девет топлотних таласа у јуну, од којих је пет било у последњој деценији, према подацима шпанске метеоролошка службе.

Прочитајте још: ВРЕМЕ ОПАСНО ПО ЖИВОТ: Људи од врућине падају као кладе, Хитна помоћ не стаје, има и мртвихНемачка, Пољска и Чешка такође су суочене с рекордно високим температурама у јуну.

У Каталонији бесне шумски пожари, највећи у последњих 20 година.

У осам региона Шпаније на снази је црвени метео аларм, пошто се очекују температуре и до 42 степена.

Италија је у 16 градова ставила на снагу хитна упозорења због високих температура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације