Јапан веома забринут у случају брегзита без договора

Танјуг

четвртак, 27. 06. 2019. у 14:41

Јапан веома забринут у случају брегзита без договора

AP Photo / Таро Коно

Јапански министар спољних послова Таро Коно изјавио је за Би-Би-Си да је "веома забринут" због могућих последица од евентуалног ''брегзита'' без договора
ЛОНДОН/ТОКИО - Јапански министар спољних послова Таро Коно изјавио је за Би-Би-Си да је "веома забринут" због могућих последица од евентуалног ''брегзита'' без договора.

Јапански министар каже да је 1.000 јапанских компанија које послују у Великој Британији забринуто због "негативних ефеката" по њихово пословање уколико Велика Британија напусти ЕУ без договора.

Он је рекао да је позвао кандидате за лидера британских конзервативаца и владе, Бориса Џонсона и Џеремија Ханта, да избегну ''брегзит''. Коно је додао да Јапан не жели да наруши економске односе са Уједињеним Краљевством.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џонсон: Излазимо из ЕУ 31. октобра, уз договор или без њега

"Постоји више од 1.000 јапанских компанија које послују у Великој Британији, тако да смо веома забринути у случају Брегзита без договора. То би имало врло негативан утицај на њихово пословање", рекао је он.

Навео је и да су произвођачи аутомобила забринути због могућих поремећаја у слободном протоку ауто-делова у Уједињено Краљевство из ЕУ, ако дође до Брегзита без договора.

Коно је напоменуо и да се преговори о новом трговинском споразуму са Јапаном или другим земљама не могу реализовати док Британија не напусти ЕУ, што би требало да се догоди 31. октобра.

"Иако би Јапан са задовољством преговарао о новом трговинском споразуму са Уједињеним Краљевством, мислим да прво морате изаћи из ЕУ пре преговора", изјавио је Коно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације