Израелски званичници оптужили су данас Русију да је одговорна за необјашњиво ометање сателитских навигационих система цивилних авиона који лете око Међународног аеродром Бен Гурион крај Тел Авива.

Руска амбасада у Израелу је те оптужбе одбацила као лажне вести, наводећи да њих "не може озбиљно да одговори".

Прочитајте још:
НАТО страхује од Русије

За сада није било никакве несреће нити безбедносног инцидента али је ометање имало "значајан утицај на све аспекте руковања авионом почев од пилотске кабине, као и на контролу летења", саопштила је израелска Управа за аеродроме.

Како се чини, ометање потиче из електронског рата за који је Русија раније оптуживана да га води као меру одбране упркос томе што има утицаја на оближње авионе и бродове.

Верује се да потиче из Сирије и да се бране авиони у ваздушној бази Хмеим, где се руски војници боре на страни сиријског председника Башара Асада, рекли су анонимни израелски званичници.

Прочитајте још:
ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА ПУТИНА И НАЦИЈУ: Стране државе спремају нападе на руску војску

Израелска војска је одбила да коментарише јавно извор ометања, али је рекла да није било утицаја на њена дејства.

"ИДФ (Израелске одбрамбене снаге) обезбеђују технолошку подршку да би омогућиле слободу кретања у израелском ваздушном простору. ИДФ оперише стално како би одржала оперативну слободу кретања и супериорност у елекромагнетском спектруму", навела је војска а преносе израелски медији.

Израелско удружење пилота је рекло да је руско ометање прилично унапређено и да снабдева ГПС пријемнике с нетачном локацијом тако да се пилоту чини као да је авион на другом месту понекад километрима даље.

"Таква врста блокирања захтева велико техничко знање и високу механичку способност, коју не поседију појединци ни организације", навело је удружење на Твитеру.

Откако је ометање почело авиони у Израелу користе алтернативне методе слетања.

Сличих проблема било је наводно у Русији раније. У јуну 2017. више од 20 бродова је приметило ГПС ометање пловећи по Црном мору када је изгледало да су преко 40 километра ближе обали него што су стварно били, а у неким случајевима на копну.

Сличне аномаље примећене су око Кремља и Путинове палате. Претпоставило се да руски званичници користе ту врсту ометања за заштиту руског председника Владимира Путина, навели су норвешки медији.

За време ометања ГПС-а у Црном мору Путин је био у близини обилазио је гасовод.

У подручјима у Норвешкој и Финској су примећена је такву врста ометања.