Мушкaрациз Босне и Херцеговине који је ухапшен у Немачкој због терористичких напада у Паризу 2015. године је 39-годишњи Адис Абаз, преносе босанскохерцеговачки медији.


Абаз је по потерници белгијске полиције ухапшен пре седам дана, а како преносе медији, немачке власти спремају његово изручење Белгији.


Како преносе "Независне", Абаз је рођен у Зеници, а у БиХ је био хапшен у више полицијских акција због организованог криминала у вези са међународним шверцом оружја, али и дроге. Суд БиХ га је 2011. године осудио на две и по године затвора због кријумчарења дроге, оружја и војне опреме.


Суд БиХ је у марту ове године потврдио оптужницу којом га терети да је формирао и поступао као припадник групе за организовани криминал, која је неовлаштено, ради стицања имовинске користи, вршила међународну продају и пренос опојних дрога.


Абаз је хапшен и у јануару прошле године због кријумчарења оружја из БиХ према Словенији и даље према земљама ЕУ. Тада му је одређен притвор, али је брзо укинут, а одређене су му мере забране.


Тужилаштво у Дрездену раније данас је саопштило да је ухапшен 39-годишњи осумњичени из БиХ.


Из Амбасаде БиХ у Немачкој раније је речено је да још немају званичне информације о хапшењу свог држављанина и да не знају дентитет ухапшеног.ПРОЧИТАЈТЕ И: Француска: Терористи сада стижу из војске и полиције

"Белгијске власти издале су европски налог за хапшење због подстицања терористичке организације повезане с терористичким нападима, укључујући напад на концертну дворану Батаклан 13. новембра 2015. године у Паризу", навели су њемачка федерална полиција и тужилаштву у Дрездену у заједничкој изјави.


У великим терористичким нападима у паризу 2015. године, међу којима је и масакр у дворани Батаклан, убијено је више од 150 људи, а одговорност је преузела Исламска држава.


Тројица нападача убила су 90 људи за време концерта у Батаклану, док су други терористи убијали по париским терасама барова и ресторана и близу фудбалског стадиона у предграђу.