Потребна нова класификација наркотика на научним основама

Танјуг

среда, 26. 06. 2019. у 21:35

Потребна нова класификација наркотика на научним основама

AP Photo

Глобална комисија за политику о дрогама (Global Commission on Drug Policy), објавила је свој најновији извештај у којем указује на поновно увођење класификације наркотика која би била заснована на науци и доказима
Глобална комисија за политику о дрогама (Global Commission on Drug Policy), објавила је свој најновији извештај у којем указује на поновно увођење класификације наркотика која би била заснована на науци и доказима.


У извештају под насловом "Класификација психоактивних супстанци - када је наука стављена по страни" указује се на дубоко погрешан систем који је одавно напустио науку и истиче да је међународни систем за класификацију дрога "језгро режима контроле", које је данас, како кажу, нажалост труло.


Бивша председница Швајцарске, Рут Драјфус, која је председница ове организације, истиче да су неки наркотици процењивани још пре осам деценија - и та оцена не представља садашње знање о њима, док неке друге дроге никада нису ни биле процењиване.


Према њеним речима, психоактивне супстанце треба класификовати у погледу њиховог потенцијала за зависност и друге штете које оне могу да изазову.


"Данас то није случај, неке супстанце су легално доступне јер се сматрају корисним (лекови) или културно важним (алкохол), док се друге сматрају деструктивним и строго су забрањене", наводи Драјфус.


Извештај наводи и да су производња, продаја и потрошња ових супстанци забрањени, са некада веома трагичним последицама: људе погубљују због кривичних дела повезаних с дрогом, жене хасе због поседовања дроге и одвојене су од своје деце, особе-зависници се присиљавају на лечење и тамо трпе физичко и психичко злостављање, заједнице су растргане док се организовани криминалци упуштају у ратове, пољопривредницима су усеви попрскани штетним пестицидима, а стотине хиљада људи сваке године умире од предозирања повезаног са дрогом, заражени су ХИВ-ом, немају могућност приступа одговарајућем третману или лековима.


Жорже Сампајо, бивши председник Португала и члан Глобалне комисије за политику према дрогама, оценио је да овај извештај пружа ново научно схватање о дрогама. Он оспорава међународну класификацију дрога која показује да она има малу или никакву корелацију с њиховим научно процењеним штетама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сваки шести средњошколац пробао дрогу


Према његовим речима, докази засновани на систему класификације дрога може да направи стварну разлику јер утиче и усмерава људе на доношење одговорнијих и мање штетних избора.


"Коришћење рационалних доказа за процену штете од дрога је, без сумње, корак напред”, истиче Сампајо.


Класификација психоактвнх супстанци је срж међународног система контроле дрога. И због тога владе морају да осигурају да је буде, јер указује на јасне користи и штете од дрога, и омогућава одговорне законске регулаторне моделе за контролу наркотика, закључује се у Извештају Глобалне комисије за политику о дрогама.