Хапшењем 31 особе, припадници Специјалне јединице за истраге данске полиције прекинули су ланац велике организоване криминалне групе, која је кријумчарила, продавала и дистрибуирала ватрено оружје и дрогу широм ЕУ.

Оптужба их, између осталог, терети за кријумчарење и дистрибуцију 1.650 кг кокаина.

Данска полиција је данас, у акцији под шифрованим називом "Голдфингер" која се бавила криминалним групама са Западног Балкана, претресла куће на 40 локација и нађене су огромне количине наркотика, ватреног оружја и готовине.

Истрага је спроведена у сарадњи полицијским службама и тужилаштвима из Немачке, Холандије, Словеније, Шведске као и Албаније, саопштио је Европол и прецизирао да су на дан акције, три њхова службеника са мобилним канцеларијама и алатима за извлачење података били на лицу места ради пружања подршке.

Пројект Европола за анализу "AP Copper" , који подржава превенцију и борбу против злочина у којима су организоване криминалне групе са албанског говорног подручја и с њима повезане организоване криминалне групе, подржавао је овај приоритетни случај од самог поцетка.

Они су пружили и аналитичку подршку и организовали три оперативна састанка са партнерима који су учествовали у акцији, у седишту Европола и у Данској, наводи се у саопштењу.