МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Одлука Савета Европе да врати мандат Русији преплашила је украјинске политичаре, јер сматрају да ће следећи корак бити укидање санкција Русији које је увела Европска унија. Министар спољних послова Украјине Павел Климкин изјавио је да је Савет Европе изгубио поверење, јер се од лидера за борбу за људска права претворио у менаџера. Посебно је критиковао Француску, која је председавала заседањем Парламентарне скупштине Савета Европе. У Кијеву сматрају да Русија није испунила ниједан услов за повратак у Савет Европе.

Упркос љутњи, руководство у Кијеву је само привремено опозвало свог представника, јер не жели да препусти, како је објаснио министар Климкин, да "Савет Европе растржу Русија и њени пријатељи".

Председник Украјине Владимир Зеленски је изјавио да је разочаран повратком Русије у Савет Европе и да је о томе већ разговарао са председником Француске и канцеларком Немачке.

Осим руководства Украјине, разочарани су и у Тбилисију. Министар спољних послова Грузије Давид Залкалијани је на "Твитеру" написао да одлука о повратку Русије у Савет Европе изазива жаљење.

У Кремљу су, напротив, повратак Русије назвали позитивним кораком. Дмитриј Песков, портпарол председника Русије, оценио је ту одлуку као "победу разума".

Прочитајте још - ЗВАНИЧНО: Усвојена резолуција о повратку Русије у Парламентарну скупштину Савета Европе

Неспорно је да је Стари континент већ уморан од санкција од којих највећу штету има европски бизнис. То потврђује како су за повратак Русије у Савет Европе гласале најутицајније земље - Немачка, Француска, Италија, Шпанија. За су биле и Србија и Турска, а међу онима против Велика Британија и Пољска.

У Украјини тврде да је један од главних мотива за повратак Русије то да у буџет организације стигне 75 милиона евра које Русија није уплатила од 2017.

Прочитајте још - ПОСЛЕ 5 ГОДИНА: Русија се вратила у Парламентарну скупштину Савета Европе

Потпредседник руске Думе Петар Толстој је упозорио да Русија неће прихватити никаква ограничења њених надлежности у тој организацији у којој јој је пре пет година одузет мандат због сукоба у Украјини као и повратка Крима матици земљи. Руси су се повукли и престали да плаћају доприносе тој организацији који нису мали.

У Стразбуру су се у среду поново чули захтеви Савета Европе да Русија ослободи 24 украјинска морнара, после инцидента у Керчком мореузу. Такође се тражи да сарађује у истрази са холандским тужилаштвом око утврђивања криваца за катастрофу малезијског "боинга" над Донбасом. У Стразбуру су тражили од Москве и да боље заштити хомосексуалце и људе нетрадиционалне сексуалне оријентације у Чеченији.

ПРАЗНЕ СТОЛИЦЕ БиХ

Босна и Херцеговина нема представнике у Парламентарној скупштини Савета Европе - епилог је кризе формирања власти на нивоу БиХ која траје скоро девет месеци. Победници избора у БиХ не могу већ месецима да договоре формирање Савета министара БиХ, али ни саставе Комисија Парламента БиХ, чији је задатак именовање делегације БиХ у Скупштини Савета Европе. Почетак ове недеље је био последњи рок да БиХ именује делегацију, али странке које су ушле у Парламент БиХ нису постигле договор ни око одржавања седнице, тако да је БиХ остала без делегације.

(С.М.)