ПОСТОЈИ могућност да НАТО прилагоди свој ракетни одбрамбени штит да се супротстави потенцијалној претњи коју представља нови руски ракетни систем.

Ово је у среду, на састанку министара одбране НАТО у Бриселу, саопштио Јенс Столтенберг, генерални секретар Алијансе. Истог дана је Савет Руске Федерације једногласно усвојио закон којим се суспендује учешће Русије у Споразуму са САД о уништењу ракета средњег и кратког домета. Из тог споразума Америка се већ повукла.

Прочитајте још - ПОТВРЂЕНО: Системи С-500 наредних година долазе у руску војску

Вашингтон је инсистирао да руске ракете СЦ-8 крше тај пакт. Столтенберг није желео да открије да ли би НАТО могао да користи штит вредан више милијарди долара против руских ракета СЦ-8, јер још, каже, траже начин да се Москва понаша у складу са споразумом. Но, заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков из Москве поручује да покушаји да се "све представи као војно-политички одговор на руско наводно кршење Споразума, представља пропаганду с циљем дезинформисања међународне заједнице".

Прочитајте још - МОСКВА ПРЕКИНУЛА САРАДЊУ: Русија и НАТО по формули Хладног рата

Напетост унутар НАТО посебно је у среду изазивала прва испорука руских одбрамбених противваздушних система С-400 Турској, која ће, како је у Москви потврђено, бити обављена у јулу. Одлука Турске, једне од кључних чланица НАТО, да од Русије купи С-400 узнемирила је Вашингтон, који је Анкари запретио санкцијама.

МАКЕДОНИЈА И ЦРНА ГОРА СТОЛТЕНБЕРГ се нада да ће процес ратификације приступног протокола за Северну Македонију бити довршен до децембра и да ће постати пуноправна чланица на самиту НАТО у Лондону. "За оконачње тог процеса, као што је то било када се Црна Гора прикључила, потребно је око годину дана", објаснио је Столтенберг. Додао је да "нови радар који је Алијанса уступила Црној Гори показује да се чланице међусобно помажу и истакао да је то разлог, нарочито за мале земље, да буду део НАТО".

В. д. министра одбране САД Марк Еспер је у среду и директно упозорио турског колегу Хулусија Акара да ће куповина руског одбрамбеног система С-400 не само окончати учешће Турака у програму Ф-35, него и нашкодити турској економији због америчких санкција које ће уследити.

Трзавице између председника САД Доналда Трампа и његовог иранског колеге Хасана Роханија, подстакле су Еспера да од НАТО савезника затражи подршку за спречавање сукоба са Техераном. Еспер је током лета за Брисел, што је његово прво путовање откако је на челу Пентагона, рекао да САД желе да затворе врата сукоба и отворе врата дипломатији.

Из Вашингтона је Трамп у среду поручио да "иранско руководство није претерано паметно, али да он не жели рат са Ираном, који, иначе, не би трајао дуго".

КРИТИКА НЕМАЧКЕ

ТРАМП је оптужио Немачку да је "нестабилан" партнер и користи САД, јер финансијски не доприноси много НАТО. "Немачка даје милијарде и милијарде долара Русији за енергију и упркос томе, ми треба да штитимо Немачку", рекао је Трамп.