Италија жели да постигне договор са Европском комисијом о својим спорним јавним финансијама без постављања новог циља буџетског дефицита за следећу годину, изјавио је данас за Ројтерс један високи званичник италијанске владе.

Влада у Риму ће смањити овогодишњи циљани дефицит на 2,0 одсто или на 2,1 одсто бруто домаћег производа у наредних неколико дана, са првобитног таргета од 2,4 одсто постављеног у априлу, и нада се да ће то дугорочно задовољити Комисију, навео је исти извор, који је тражио да не буде именован.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БОМБА ЗА ЕВРО: Зашто ће Италија увести паралелну валуту

За следећу годину, коалициона влада, коју чини Покрет пет звездица и странка Лига, није спремна да се обавеже на нови циљ, али ће уместо тога обећати да ће смањити јавну потрошњу и укинути многе постојеће пореске олакшице, тврди исти извор.

Актуелни циљани дефицит за 2020. годину износи 2,1 одсто БДП-а.

Европска комисија је недавно саопштила да је дисциплински поступак против Рима оправдан јер није успео да смањи свој велики јавни дуг у 2018. години, као што је обећао. Комисија предвиђа да ће дуг и у овој и у наредној години наставити да расте.