Аустријско тужилаштво тренутно спроводи истрагу у вези с могућим атентатом ауто-бомбом на бившег аустријског вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа.

Једном припаднику Службе за заштиту уставности и борбу против организованог криминала, који је радио прикривено, један нарко дилер нудио је 100.000 евра за терористички напад на Штрахеа, и уз то му наводио места на којима се паркира Штрахеово возило.

Прочитајте још: ШТРАХЕ И ГУДЕНУС ПОДНЕЛИ ОСТАВКУ: Аустријска влада пред распадом?

Иза планираног атентата, према писању бечког дневника "Курир", стоји Бујар Б, који је прошле године био у истражном притвору због кршења закона у вези с наркотицима и поседовањем илегалног оружја.

У међувремену, он је био и осуђен на затворску казну.

У документу дзрзавног тужилаштва Беч, а ради се о понашању Бујара у затвору, наводи се да је осумњичен да је покушао једну особу од поверења да наведе да убије ауто-бомбом вицеканцелара Штрахеа.

Прочитајте још: СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ, ПРОЦУРЕО ТАЈНИ ВИДЕО СА ИБИЦЕ: Штрахе нуди повластице нећаки руског милијардера која жели да купи бечки дневник (ВИДЕО)

Бујар је тој особи, који је био полицајац на тајном задатку, понудио 100.000 евра и у више наврата од њега тражио да изврши атентат.

Према тужилаштву, Бујар је тим атентатом желео да унесе немир у аустријско друштво и застраши становништво, са циљем да пољуља основне политичке структуре земље.

Полицајац, којем је он нудио новац за атентат, тврди да је Бујар знао где породица Штрахе паркира своје аутомобиле.

Због опасности од атентата чувари реда су крајем априла и почетком маја спровели и претрес више станова.

Бујар, који се тренутно налази на слободи, предмет је истраге у којој тужилаштво није успело да пронађе даље доказе, због чега се разматра даље деловање у овом случају.

Адвокат Штрахеа Јохан Пауер навео је у писаној изјави да је његов штићеник 4. априла сазнао да је постојао налог за атентат на њега, али да је на упит код надлежних институција добијен одговор да се не ради ни о каквој озбиљној претњи, па сада чуди покретање истражног поступка.

На другој страни, адвокат осумњиченог Волфганг Блашиц истиче да су оптужбе на рачун његовог штићеника потпуно бесмислене.

Он указује да се сумња ослања једино на тврдњи једног човека и препоручује да би тужиластво истрагу требало да преусмери на њега због лажног оптуживања.

"Бујар је угоститељ с позадином ''малог криминалца'', али не и терористе. Он никада није имао проблем са Штрахеом. Ту недостаје мотив ", подвукао је адвокат.

Иначе, Штрахе је крајем маја морао поднети оставку на све политичке функције након што су објављени видео снимци, настали пре две године на Ибици, на којима нуди једној наводној нећаки једног руског милијардера државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци, уз забилажење контролних инстанци.