ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БИЛО је 48 минута после поноћи када су у Савету Европе (СЕ) укинуте санкције Русији уведене после припајања Крима. Посланици парламентарне скупштине СЕ усвојили су резолуцију којом је изгласан повратак руских посланика у ову најстарију и најширу активну европску интеграциону институцију.

После вишесатне расправе и чак 220 уложених амандмана, "за" је гласало 118 посланика, 62 је било "против", а 10 је било уздржано. Савет Европе је, заправо, тражио излаз из ситуације у којој највећа земља света није имала представнике у организацији, али није плаћала ни чланарину, уз претњу да ће се потпуно повући. Једно од формалних објашњења је и да ће питања људских права поново бити под окриљем СЕ.

Финансијска ситуација у СЕ је већ уздрмана. Сада се, с повратком Руса, очекује да Москва уплати и заостале чланарине од 75 милиона евра, укључујући и камате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Русија поново има право гласа у Савету Европе

Осамнаест руских представника је већ од уторка ујутро одмах заузело своја места у посланичким клупама. Према сазнањима "Новости", руски посланици су још од понедељка били у Стразбуру, у очекивању позитивне вести и били су спремни да преузму дужност.

Но, то није било по вољи украјинској делегацији, која је одмах, из протеста, одлучила да бојкотује актуелно заседање. Истовремено су, заједно са грузинским и другим посланицима, покренули званичну процедуру оспоравања враћања мандата руским представницима. Жалили су се због суштинских и формалних разлога. За прву жалбу им је била потребна подршка 30 посланика из пет земаља, а за другу 10 посланика, такође из пет држава. Статутарна комисија на основу тога треба да донесе одлуку, у року од 24 сата, о којој ће се поново изјашњавати сви на пленарном заседању, као о првој тачки данашњег поподневног дела дневног реда.

Руски посланици без обзира на то и даље имају право гласа, осим о овој одлуци. Украјинци су поручили да ће се вратити у скупштинске клупе само да би гласали по овом питању. На основу атмосфере која тренутно влада у Савету Европе сматра се да жалбе против одлуке о повратку Русије немају никакве изгледе да буду усвојене.

ИЗБОР ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА

У среду вече ће се гласати и о имену новог генералног секретара уместо Торбјерна Јагланда, коме истиче мандат. Руској делегацији је, како истичу извори "Новости" из Стразбура, било веома стало да о томе одлучују, на шта сада имају и право.