ПРВИ пут после четврт века највећи турски град Истанбул води странка која није владајућа. Тријумф опозиционог кандидата Екрема Имамоглуа (49) показује да су Турци, усред галопирајуће инфлације, све незадовољнији влашћу председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је каријеру почео управо као градоначелник овог града.

Ердоганов фаворит за градоначелника Истанбула Бинали Јилдирим - који је у поновљену изборну трку после поништавања резултата мартовског гласања, ушао с благословом турског председника, претрпео је поново - пораз. Са 14.000 гласова мање изгубио је мартовске изборе, а сада је тај јаз био много већи, скоро 800.000. За Ердогана који је говорио да "онај ко победи у Истанбулу, побеђује у целој Турској", пораз у граду са 15 милиона душа, могао би да буде почетак његовог политичког краја.

- Честитам Имамоглуу на победи - навео је Ердоган на "Твитеру".

С друге стране, до пре шест месеци Турцима мало познати Имамоглу, локални службеник у Бејликдузу, дистрикту средње класе у Истанбулу, постао је градоначелник привредног чворишта које покрива 31 одсто националног БДП. Имамоглу, члан секуларне Републиканске народне партије, обећава да ће се борити против корупције и дубоких разлика у турском друштву.

Прочитајте још - Имамоглу победио на изборима за градоначелника Истанбула

Он ће то чинити у граду важном за финансирање владајуће партије која је последњих 25 година контролисала Истанбул. Захваљујући се присталицама, истакао је да су гласачи "заштитили репутацију демократије у Турској, у коју су упрти погледи целог света".

Ердоганова Странка правде и развоја (АКП) изгубила је и у Анкари на локалним изборима крајем марта. Поништавање изборних резултата у Истанбулу на захтев АКП, изазвало је широм света забринутост за стање турске демократије, као и страховање како ће та странка, која је на власти непрекидно од 2002. године, прихватити пораз.

Сада би, према речима Асли Ајдинтасбас из Европског савета за спољне послове, пораз могао да покрене ланчану реакцију која би се могла завршити превременим изборима ове, или наредне године.

Прочитајте још - Имамоглу у Истанбулу поново у кампањи за градоначелника

ОСЕТЉИВ ТРЕНУТАК

ДА тренутак у коме долази пораз владајуће партије у Истанбулу, за Ердогана није могао бити деликатнији. Ердоган настоји да обнови турску привреду погођену рецесијом, а ове недеље би требало да се састане с америчким председником Доналдом Трампом, у настојању да се реши дипломатски сукоб са САД, између осталог, око куповине руског противваздушног система. САД су у више наврата тврдиле да систем С-400 није компатибилан с НАТО системима и упозориле Турску на санкције и друге последице у случају куповине.