Италијански мафијашки бос Роко Морабито, који се налазио у затвору у Уругвају од 2017. године, побегао је преко ноћи док је чекао да буде изручен Италији, саопштило је Министарство унутрашњих послова те јужноамеричке земље.


Морабито је био најтраженији члан калабријске "Ндрангете", најмоћније организоване криминалне групе у Италији и једног од највећих европских увозника кокаина из Јужне Америке.


Назван "Милански краљ кокаина", 52-годишњи Морабито ухапшен је након више од две деценије бежања због пресуде за злочиначко удруживање, трговину дрогом и друге тешке злочине, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшен италијански мафијашки бос после 23 године бекства (Видео)


Уругвајско министарство унутрашњих послова наводи у саопштењу да су Морабито и још тројица су побегли касно синоћ преко крова бившег централног затвора Карсел, који је сада национални центар за рехабилитацију, на суседну зграду.


"Забрињавајуће је и озбиљно што је криминалац као Роко Морабито, шеф Ндрангете, успео је да побегне из затвора у Уругвају док је чекао да буде изручен Италији", изјавио је италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини.


"Обавезујем се да ћу учинти две ствари, прво: расветлићемо кршење процедура, тражећи непосредна објашњења од Монтевидеа. Друго: наставићемо да трагамо за Морабитом, где год да је, да бисмо га ставили у затвор онако како заслужује", рекао је он.