ИСТРАЖИВАЊЕ ДОКАЗАЛО: Има разлике у производима на истоку и западу ЕУ

Танјуг

понедељак, 24. 06. 2019. у 18:41

ИСТРАЖИВАЊЕ ДОКАЗАЛО: Има разлике у производима на истоку и западу ЕУ

Free Images Pixabay

Чланице ЕУ са истока блока дуго су се жалиле да им се испоручују производи који нису идентични оним на тржиштима на западу Уније
Европска комисија саопштила је данас да је паневропско тестирање прехрамбених производа показало да се неки производи у истом или сличном паковању разликују по саставу у различитим земљама али да то ипак није масовна појава.

Чланице ЕУ са истока блока дуго су се жалиле да им се испоручују производи који нису идентични оним на тржиштима на западу Уније.

Прочитајте још: "Рат око Нутеле“ донео прве резултате

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у говору о стању Уније 2017. обавезао се да ће се бавити питањем различитог квалитета производа зависно од тога да ли се продају у "старим" или "новим" чланицама ЕУ.

Истраживање које је спровео Заједнички истраживачки центар (ЈРЦ) Европске комисије показало је да се девет одсто упоређиваних производа, иако им је паковање исто, разликује по саставу.

Прочитајте још: ЕП изгласао забрану различитог квалитета производа у ЕУ

Још 22 одсто производа разликује се по саставу а паковање им је слично, показала је анализа готово 1.400 прехрамбених производа у 19 чланица ЕУ.

Истраживање није указало на доследан географски образац.

"Резултати су неуједначени - срећан сам што нису нађене разлике у саставу хране означене робном марком која се продаје на истоку у односу на ону која се продаје на западу али сам забринут што трећина производа са истом или сличном робном марком има другачији састав", рекао је европски комесар одговоран за ЈРЦ Тибор Наврачич.

Европска комесарка за правду и потрошаче Вера Јурова истакла је да неће бити двоструких стандарда на јединственом европском тржишту.

Она је додала да ће се захваљујући новим прописима кажњавати неједнаки квалитет и јачати тела задужена за заштиту потрошача.

"Европски потрошачи биће сигурни да ће заиста добити оно што купују", изјавила је Јурова.

Анализирано је 1.380 узорака 128 различитих прехрамбених производа али се тај узорак не сматра репрезентативним с обзиром на огроман број производа на тржишту ЕУ.

У истраживању су учествовали Бугарска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Француска, Грчка, Хрватска, Италија, Летонија, Литванија, Мађарска, Малта, Немачка, Пољска, Словачка, Словенија, Шпанија и Холандија.

Европска комисија данас је објавила и нови позив за подношење предлога за јачање капацитета организација потрошача за тестирање производа и откривање потенцијално лоших пракси са буџетом од 1,26 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)