БАНГКОК - Група од 12 младих тајландских фудбалера и њихов тренер, који су прошле године привукли глобалну пажњу када су били заробљени у поплављеној пећини више од две седмице, обележили су у понедељак годишњицу свог искушења религиозном церемонијом.

Дечаци су учествовали у будистичкој церемонији током које су давали храну монасима да би добили заслуге, пренео је АП. Затим су присуствовали конференцији за новинаре да би разговарали о својим животима у протеклој години.

Чанин Вибулрунгруанг (12) најмлађи у групи рекао је да сада говори својим родитељима где иде сваки пут када напусти кућу. Рекао сам мами да долазим на овај догађај, нашалио се Чанин. "Мој живот се од тада променио у великој мери, јер ме много људи сада препознаје", додао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тајландска пећина која је „прогутала“ дечаке крије мрачну тајну

Дечаци и њихов тренер ушли су у пећински комплекс Там Луанг на северу Тајланда после тренинга 23. јуна, остављајући своје бицикле и ствари испред улаза. Подземна вода их је брзо заробила унутра, а када се нису вратили кући покренута је масовна потрага.Дечаци су провели девет ноћи у пећини, живећи са врло мало хране и воде, пре него што су пронађени дубоко у комплексу пећине изнад водене линије. Било је потребно да прође још осам дана до 10. јула, пре него што су сви били безбедни.

Пећина из које су спашени,фото АП


Тим стручних ронилаца је носио сваког од дечака из пећине на посебним носилима. Операција је захтевала постављање канистара за кисеоник дуж стазе где су рониоци управљали тамним, уским и увијеним пролазима испуњеним блатњавом водом и јаким струјама.

Пећина из које су спашени,фото АП
Дечаци дочекали спасиоце, фото АП
Дечаци дочекали спасиоце, фото АП