ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ТОПЛОТНИ талас прети Француској. Најављује се шест тропских дана уз температуре више од 40 степени у Паризу. Власти су због тога предузеле низ превентивних мера, као што су стални контакти са усамљеним старим особама, отварање расхлађених просторија у општинама, постављање распршивача воде на улицама, откључавање неких паркова ноћу или дељење вентилатора вртићима и школама. Али, без клима-уређаја!

Прочитајте још: Земљотрес погодио Индонезију, нема опасности од цунамија

У великим градовима станови у принципу немају клима-уређаје. Због досад ниже средње температуре лети не постоји навика да се инсталирају. Али, и за оне који би хтели, то је готово неоствариво, јер је практично немогуће добити дозволу за постављање спољног уређаја, због ружења фасада, али и буке и прегревања планете. У помоћ могу, евентуално, да прискоче "пингвини", који избацују ваздух кроз прозор.

Ситуација је тим гора, када се има у виду слаба опремљеност возила градског саобраћаја. Расхладне уређаје има само пет новијих од 14 линија метроа, док је чак 94 одсто од 4.700 аутобуса без климатизације. Увођење се очекује од 2020. до 2025. године. У приградском саобраћају, изнутра се хладе само нове композиције. Чак и она возила која имају "климу", морају да добију дозволу од дирекције да могу да је укључе због заштите природне околине, а током ових врелих дана то ће свакако моћи.
Прочитајте још: НЕВРЕМЕ ПОГОДИЛО ДУБАИ: Путеви потопљени, грађани на улицама у шоку гледају воду (ВИДЕО)