Русија је повећала трошкове лета за астронауте НАСА на руским летелицама „Сојуз“ на Међународну свемирску станицу, наводи се у извештају Државне ревизорске институције САД.

НАСА је 2015. године платила око 82 милиона долара „Роскосмосу“ за једно место у летелици „Сојуз“. Међутим, сада је цена порасла за пет одсто, у складу са инфлацијом, кажу представници програма комерцијалних летова. Притом, није наведено о ком износу је реч.

Сагласно информацијама, објављеним на сајту НАСА у марту, буџет Свемирске агенције за 2020. годину указује на могућност закључења уговора са „Роскосмосом“ о куповини два места у „Сојузу“ за превоз америчких астронаута на Међународну свемирску станицу у јесен ове године и пролеће 2020. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУСКИ АСТРОНАУТ ЗА "НОВОСТИ": Верујем да нисмо сами у свемиру

Из НАСА су такав корак објаснили чињеницом да се током пробних летова нових америчких свемирских летелица „Кру драгон“, који производе компаније „Спејс-икс“ и „Старлајнер“, могу појавити проблеми, што би довело до тога да астронаути НАСА не буду присутни на Међународној свемирској станици.

Подсетимо, 2011. године вишекратна свемирска летелица „Спејс шатл“ повучена је из употребе. Након тога, посада на Међународној свемирској станици превози само руске летелице „Сојуз“.

(Спутњик)