Фаворит за место британског премијера Борис Џонсон је под притиском да јавности објасни брачну свађу у његовом дому и долазак полиције на позив суседа забринутог због бучне расправе праћене крицима и лупањем вратима.

Сусед је позвао полицију у ноћи између четвртка и петка након што је чуо жестоку свађу у дому Џонсона и његове партнерке Кери Сајмондс у јужном делу Лондона.

Према анкети недељника Мејл он сандеј (Маил Он Сунда), та афера је утицала на пад популарност Џонсона код британских гласача, али се чини да је задржао подршку конзервативаца у борби за место лидера странке и место премијера. Његов противник у тој трци је шеф британске дипломатије Џереми Хант.

Око 160.000 чланова владајуће Конзервативне странке до краја јула ће изабрати новог лидера који ће заменити Терезу Меј.

Џонсон је јуче одбио да одговори на питање о свађи током предизборне кампање у Бирмингему. "Не верујем да људи желе да чују такве ствари", рекао је једном новинару и додао да је боље бавити се политичким питањима и применом Брегзита.

Међутим, члан Конзервативне странке Малколм Рифкинд оценио је данас да се не каже "немам коментар" кад је у питању долазак полиције. "То значи да се можда нешто крије", рекао је Рифкинд за радио Би Би Си (ББЦ).

Прочитајте још - Борис Џонсон постаје премијер

Алан Данкан, бивши државни секретар у Министарству спољних послова када је Џонсон био шеф дипломатије, изјавио је да Џонсон има "мањак дисциплине" током читаве каријере и додао да "изнад његове главе увек лебди велики знак питања".

Лист Гардијан пренео је да је полиција посетила дом Бориса Џонсона и да се из стана, према наводима суседа, чуо глас Кери Сајмондс која ја викала "Излази из мог стана".

"Полиција је отишла на лице места и разговарала са станарима. Полицајци нису приметили никакав прекршај нити неки разлог за забринутост, тако да нису имали разлога да интервенишу", навела је полиција.

Сусед који је из свог стана чуо свађу, рекао је Гардијану да је три пута покуцао на врата стана Бориса Џонсона али му нико није отворио.