Кина је послала најмање четири борбена авиона Ј-10 на спорно острво Вуди у Јужном кинеском мору, преноси ЦНН, наводећи да је то прво распоређивање ловаца на том острву од 2017. године

Аналитичари кажу да сателитски снимак који је ЦНН објавио на свом сајту показује четири ловца Ј-10 паркирана на отвореном.

Кинеске власти желеле су да авиони буду примећени јер би их иначе паркирали у хангару”, оценио је бивши официр аустралијског Краљевског ваздухопловства Питер Лајтон за ЦНН.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vašington u panici: Kina gradi mnogo veća ostrva

Бивши амерички обавештајац Карл Шустер сматра да је су авиони послати на спорно острво како би Кина показала да је то њена територија и да тамо може да распоређује војне авионе кад год жели.

Они такође желе да покажу да могу да прошире своје ваздушне снаге преко Јужног кинеског мора када морају или када желе”, додао је Шустер иистакао да борбени авиони Ј-10 имају борбени домет од 740 километара, тако да могу да досегну већи део Јужног кинеског мора и главне лучке земље.

Острво Вуди, познато и као Јонгсинг, највеће је од Парцелских острва око којих се споре Кина, Вијетнам и кинеска територија Тајван, а Кина је тај архипелаг окупирала 1974. године.