Из Београда за Техеран нема комерцијалних летова сазнаје Танјуг на аеродрому "Никола Тесла", а, иако Србија и Иран имају потписан споразум по коме се могу успоставити директни летови, тренутно нема авиопревозника који би их обављали.

Због високих тензија на релацији САД - Иран, које су ескалирале после обарања дрона америчке војске, светске авио компаније отказују летове ка подручју персијског залива.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ZAŠTO JE OTKAZAN NAPAD NA IRAN? Tramp naredio, pa otkazao, napad na Islamsku republiku, avioni bili u vazduhu, mete radari i raketni sistemi

За комерцијалне летове између Србије и Ирана постоји захтев иранске компаније "Махан аир", која је тражила да јој се одобре летови од 26. јуна, али је она у Србији још увек у процедури код надлежних органа, сазнаје Танјуг.

СВЕ ВИШЕ АВИОКОМПАНИЈА ИЗБЕГАВА ВАЗДУШНИ ПРОСТОР ИРАНА

Авиокомпаније "Бритиш ервејз" и "Луфтханза" последње су у низу компанија које су саопштиле да ће избегавати ваздушни простор изнад Ирана, док из "Етихада" наводе да се придржавају планова за непредвиђене ситуације.

"Бритиш ервејз" је саопштио да ће летови избегавати подручје Ормуз, након што је тамо оборен амерички дрон, преноси АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VOJSKA SAD POTVRDILA: Iran oborio američku špijunsku bespilotnu letelicu; Tramp: Napravili su veliku grešku!

Из "Луфтханзе" поручују да авиони више неће летети изнад Ормуза и Оманског залива, али да ће летови за Техеран, за сада, ићи неометано.

"Етихад" је у одговору агенцији АП саопштио да прате планове за непредвиђене ситуације. Компанија додаје да пажљиво прати тренутну ситуацију и да ће у складу са околностима одлучити о даљим корацима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - AMERIČKI MEDIJI PIŠU: Iran znao za napad, Tramp ih lično upozorio

Амерички "Јунајтед ерлајнс" први је саопштио да ће лет од Њујорка до Мумбаја у Индији, који прелази и преко дела иранске територије, одложити због повећаних тензија.

Depositphotos

Убрзо се огласила и америчка Федерална администрација за ваздухопловство (ФАА) која је издала забрану свим америчким авиокомпанијама да лете кроз ирански ваздушни простор.

Поред "Јунајтеда", "Делта ерлајнс" и "Американ ерлајнс" су потврдили да су летови преусмерени са територије Ирана.

Национални авио превозник Аустралије, "Квантас" саопштио је да ће летови који иду на Блиски исток обилазити Ормуз и Омански залив, након што је Иран оборио америчк осматрачки дрон на том подручју, преноси Ројтерс.

Како наводи агенција, због тога ће доћи до мањих измена на летовима на релацији Велика Британија - Аустралија.

Ројтерс наводи, позивајући се на сајт за праћење летова "Flightradar24" , да летови "Катар ервејза" и "Емирејтса" не обилазе подручје за које је америчка ФАА издала упозорења.

Агенција подсећа да се забрана ФАА односи искључиво на америчке авио превознике.

Компаније нису биле доступне за коментар агенцији Ројтерс.

Портпарол холандске авиокомпаније "КЛМ" саопштио је да њени авиони више не лете изнад Ормуза.

Међу компанијама које избегавају простор изнад Ормуза су и "Малезија ерлајнс", "Јапан ерлајнс" и "АНА".

Председник САД Доналд Трамп првобитно одобрио је напад на Иран због обарања америчког дрона, али је после неколико часова одустао и повукао наређење, јавља "Њујорк тајмс".

Depositphotos

Трамп је, како наводи неименовани званичник упознат са ситуацијом, првобитно одобрио неколико ваздушних напада на радаре и ракетне системе.

Било је планирано да се ваздушни напади спроведу у зору, како би ризик по становништво био најмањи, преноси Ројтерс.

Званичник је за "Њујорк тајмс" изјавио да су авиони били у ваздуху, а бродови на позицијама, када је стигло наређење да се одустане од напада.

Како се наводи, напад САД би био одговор на обарање осматрачког дрона вредног 130 милиона долара.

"Њујорк тајмс" додаје да за сада није јасно да ли ће напад на Иран бити, на крају, извршен.