У Бриселу теже гласање него у Ватикану

Г. Ч.

петак, 21. 06. 2019. у 09:33

У Бриселу теже гласање него у Ватикану

Фото Танјуг / АП

Пропали избори за нове челнике Европске уније. Састанак распуштен без договора и сазван је нови, ванредни самит за 30. јун

РАЗЈЕДИЊЕНИ лидери ЕУ нису успели током дводневног самита да пронађу наследника Жан-Клода Јункера на челу Европске комисије, али ни да се сагласе о осталим личностима које би требало да воде европску администрацију у новом сазиву. Састанак је распуштен без договора и сазван је нови, ванредни самит за 30. јун.

Председник Европског савета Доналд Туск је поручио да се убрзане консултације настављају. Овај посао ће се обављати у околностима самита Г-20, који се паралелно, од 26. до 29. јуна, одржава у Осаки. Да европски календар не би каснио, договор мора да се пронађе до 2. јула, када је прво заседање новог Европског парламента.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон: Подржао бих Меркелову ако хоће да постане председник Европске комисије

- Закључујем са извесним задовољством да ме није тако лако заменити - шеретски је поручио одлазећи председник Жан-Клод Јункер, док су медији коментарисали да је лакше изабрати римског папу него председника Европске комисије.

Ирски премијер Лео Варадкар је први закључио да је лакше изабрати папу него челнике ЕУ. Коментатори медија су се придружили овој "озбиљној шали", па су неки јавили да је изнад седишта ЕУ у зору "изашао црни дим". Тиме су циљали на ситуацију у Ватикану, кад кардинали не успеју да изаберу новог папу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације