Путин: Санкције су нас ојачале!

Бранко Влаховић

20. 06. 2019. у 19:54

Путин: Санкције су нас ојачале!

Фото Танјуг/Ап

Руски председник разговарао са народом преко ТВ и одговарао на разна питања. Русија изгубила мање од ЕУ и САД. Замена увозне робе

МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСИЈА је од када су уведене западне санкције 2014. изгубила 50 милијарди долара, ЕУ 240 милијарди долара, САД 17 милијарди, а Јапан је имао штету од 27 милијарди долара. То се одражава на смањење радних места у тим земљама. Русија је после санкција направила програм за замену увозне робе у вредности 667 милијарди рубаља. Та нова производња развила је области где раније није било конкуренције.

Председник Русије Владимир Путин овим речима је у директном ТВ преносу разговора с народом одговорио на питање око штете коју су направиле западне, али и руске санкције.

Њему су била постављена и питања око Донбаса и нормализације односа са Украјином.

- Оптужбе да је Русија окупирала Донбас су бесмислене и најобичнија лаж. Власти у Кијеву су од 2014. много пута оптуживале Москву да је умешана у сукоб, али за то немају доказе - рекао је Путин, додавши да ниједан конфликт није решен без директних преговора, па мора постојати политичка воља новог руководства у Кијеву.

Упитан о новом председнику Зеленском, он је рекао да је он талентовани глумац који је играо у комедијама, а то што се догађа у Украјини је трагедија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУСКИ ПРЕДСЕДНИК 4 САТА ОДГОВАРАО НА ПИТАЊА - Путин: Ако желиш мир спремај се за рат; Напад на Иран би био катастрофа, 90-тих смо били на ивици слома (ВИДЕО)


На питање зашто руска ТВ показује много новог оружја, Путин је казао да Русија није лидер у трошењу новца за наоружање, већ САД са 720 милијарди долара војног буџета:

- Ми смо једина велика земља која је смањила војни буџет 2019. за три одсто. Упркос томе ми обезбеђујемо паритет, па чак идемо испред два-три корака. То треба да буде понос наше земље - рекао је Путин.

Путина је грађанин са севера Русије питао о великој афери када је код пуковника Захарченка, који је руководио одељењем борбе против привередног криминала Министарства полиције, пронађено девет милијарди рубаља.

- Наравно да осећам одговорност за високу корупцију у Русији, јер да не осећам, ви и не бисте знали за хапшења корупционаша. Мени су говорили да прећутимо таква хапшења, јер ће бити разних непријатних питања. Увек сам против тога да се ћути. Мора све бити јавно, постоје они који дају мито, и они који узимају. Заплењени новац ће узети држава, а чиновници ће и даље бити под контролом - рекао је руски председник.

Путин је могао да се увери у велико незадовољство пензионера и оних који примају мале плате, док московски чиновници живе лагодно. Грађани су се жалили на скупе лекове и недостатак медицинског особља, чије су плате ниске, од 300 до 400 евра.

Путин је констатовао да се слаже да грађани Русије тешко живе, али да плате, ипак, расту после пада последњих неколико година, иако постоји велика разлика по регионима и делатностима. Што се тиче високих чиновничких плата, као и примања руководиоца државних компанија, Путин је објаснио да је то везано за тржиште радне снаге и да на тим местима морају бити високообразовани стручњаци. Закључио је да се не треба борити за мање богатих него за смањење броја сиромашних.

Интересантно је да је једно од три најчешће постављеих питања Путину било у вези са проблемима са смећем:

- Пошто се деценију нико није бавио прерадом смећа, оно је постало проблем тим више што се много користи пластична амбалажа - каже Путин.

СПРЕМНИ КОЛИКО И АМЕРИКАНЦИ

ГОВОРЕЋИ о дијалогу са САД Путин је објаснио да је он спреман онолико колико то хоће партнери.

- Америчка елита спекулише о америчко-руским односима и измишља лажне вести. Кад они буду спремни ми ћемо разговарати о међународној безбедности, разоружању и успостављању нормалног дијалога - објаснио је Путин, и назвао америчке санкције великом грешком.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)