ДРЖАВНА посета кинеског председника Си Ђинпинга Пјонгјангу, на позив колеге из Северне Кореје Ким Џонг Уна, започета у четвртак, "пада" недељу дана пре самита Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља света и земаља у развоју, у Јапану. До посете долази и годину дана после првог историјског самита америчког председника Доналда Трампа и Кима у Сингапуру, који је начео тему денуклеаризације Северне Кореје, али није довео до конкретних помака. Си је у четвртак, током преподневног сусрета са севернокорејским лидером, нагласио да се нада да Пјонгјанг и Вашингтон могу наставити разговоре и остварити напредак у односима.

Си је, уједно, нагласио да пријатељство Кине и Северне Кореје неће довести до негативних промена на међународном плану и додао да Кина жели да игра конструктивну улогу у денуклеаризацији Корејског полуострва. Си је истакао и да ће Кина допринети миру, стабилности, развоју и просперитету у региону јачањем комуникације са Северном Корејом.

Пријатељство Кине и Северне Кореје је традиционално, али су се односи затегли последњих година, пошто Пекинг не одобрава севернокорејски програм нуклеарног наоружања. Уочи посете Пјонгјангу, кинески председник је оценио да Северна Кореја иде у правом смеру по питању решавања политичких тема на Корејском полуострву.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Си Ђинпинг категоричан: Кина не води колонијалистичку политику


Си је, крећући на пут, истакао да ће његов боравак у Кини ојачати стратешку комуникацију и размену између две пријатељске земље. Си је у Пјонгјанг допутовао нешто пре 11 сати по локалном времену, у пратњи супруге Пенг Лијуан и неколико званичника Комунистичке партије. Дочекао их је Ким са свитом својих сарадника, а у знак добродошлице, испаљен је 21 почасни плотун.

Ове године, навршава се 60 година од потписивања споразума о ваздушном и друмском саобраћају између Кине и Северне Кореје. Светске агенције оцењују да је посета Сија Северној Кореји "опипљива" подршка Ким, а амерички "Блумберг" истиче да "председници у Белој кући долазе и одлазе, али пријатељство Кине и Северне Кореје остаје.

Кина, главни савезник власти у Пјонгјангу, придржава се међународних санкција наметнутих с циљем да Северна Кореја одустане од атомске бомбе. Односи између Пекинга и Пјонгјанга су постали затегнути после нуклеарног тестирања Северне Кореје.


ЈЕДАН ПРЕМА ЧЕТИРИ

ДОЛАЗАК Си Ђинпинга у Пјонгјанг први је од његовог ступања на дужност шефа државе, 2013. године. Док је ово, уједно, прва посета једног кинеског председника Пјонгјангу од 2005, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је од почетка прошле године Пекинг посетио чак четири пута.