Један гладан поларни медвед који је виђен на периферији руског арктичког града, више од 800 километара од свог природног станишта, ухваћен је и ветеринари су га збринули, објавиле су данас власти.

Медвед је први пут уочен у недељу увече у индустријској зони Талмах, североисточно од Норилска, како преврће канте за смеће тражећи храну.

Прочитајте још: ХАОС У РУСИЈИ: Масовна инвазија поларних медведа, проглашено ванредно стање

Слике те исцрпљене животиње објављене су на друштвеним мрежама.

То је женка, изгледа стара годину дана и тешка скоро 200 килограма, изјавио је Александер Коробкин, званичник Министарства за екологију.

По властима, она је толико слаба да се још не може ослободити у природи.

Очекује се да ће мечка после ветеринарских прегледа бити послата на опоравак у зоолошком врту у Краснојарску, у Сибиру, неколико хиљада километара јужно од Норилска.

Прочитајте још: НЕЗВАНИ ГОСТ: Медвед навратио у кантину, али нису га услужили

Упади поларних медведа у насеља ради хране су све чешћи у северној Русији, јер њихова станишта и природни извори хране пропадају због климатских промена и топљења леда.

Поларни медведи су у Русији угрожена врста и лов на њих је забрањен.

У фебруару, становници арктичког архипелага Нова Земља су били под инвазијом десетина агресивних поларних медведа у потрази за храном, што је присилило власти да прогласе ванредно стање. Слике медведа на степеништима стамбених зграда обишле су свет.