У Бриселу данас самит ЕУ о именовањима у ЕУ

Танјуг

четвртак, 20. 06. 2019. у 16:41

У Бриселу данас самит ЕУ о именовањима у ЕУ

Фото Танјуг / АП

Немачка канцеларка Ангела Меркел поновила је данас да владајућа коалиција у Немачкој подржава систем тзв. водећих лидера као принцип за избор председника Европске комисије

Немачка канцеларка Ангела Меркел поновила је данас да владајућа коалиција у Немачкој подржава систем тзв. водећих лидера као принцип за избор председника Европске комисије.

Долазећи на самит лидера ЕУ који ће вечерас у Бриселу поново расправљати о именовањима на водећа места у институцијама Уније, она је оценила да у Европском савету има различитих ставова и да је могуће да се данас ”не дође до коначног решења”, односно списка кандидата за председника Европске комисије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон: Подржао бих Меркелову ако хоће да постане председник Европске комисије

Меркелова је додала да, међутим, нема разлога за бригу јер има довољно времена да се одлука о именовањим усагласи до првог заседања новог Европског парламета, заказаног за 2. јул у Стразбуру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта ако би нова председница Европске комисије била Ангела Меркел?

Она се такође заложила за сарадњу Европског савета и Европског парламета када су у питању именовања на водеће функције у институцијама ЕУ.

”Данас ћемо саслушати извештај који ће поднети председник и наставити корак по корак. Важно је да се у овом процесу поштују мишљња и Савета и Парламента. Ја нећу подржати предлог Европског савета који неће бити подржан у Европском парламету”, поручила је немачка канцеларка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације