ПОСЛЕ једне од највећих заплена дроге у историји САД, 16,5 тона кокаина у луци у Филаделфији на теретном броду "МСЦ Гајан", подигнуте су федералне оптужнице против двојице морнара од којих је један Иван Ђурашевић, црногорски држављанин. Он је признао да је за помоћ утовара кокаина у брод добио 50.000 долара. Други оптужени Фонофаве Тиасаге је оптужио Ђурашевића да га је врбовао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТОРИЈСКА ЗАПЛЕНА У САД: Брод пун кокаина вредног милијарду долара

Америчке федералне власти заплениле су кокаин чија је улична вредност процењена на више од милијарду долара.

- Ово је највећа заплена дроге у историји Источног округа Пенсилваније - саопштиле су власти у САД.

Федерални агенти су утврдили да су они утоварили кокаин из 14 мањих чамаца који су, натоварени кесама дроге, у више наврата, прилазили теретном броду у Перуу. Теретни брод у САД је стигао после једномесечног путовања, уз успутна заустављања у Перуу, Колумбији, Панами и на Бахамима.

Истражитељи из шест градова, државне и савезних америчких агенција обезбеђују брод, док се најављују тужбе против још оптужених са пловила. Дрога, смештена у седам бродских контејнера, откривена је око седам сати увече по локалном времену, уз помоћ паса трагача. Кокаин је био скривен међу легалним товаром намењеним Америци и Европи.

Ђурашевић је откривен тако што су му на рукама пронађени трагови кокаина. Признао је истражитељима да га је регрутовао капетан брода, чије име није откривено, да помогне још најмање двојици чланова посаде, као и четворици људи са фантомкама, да убаце кесе кокаина на брод са чамаца, недуго пошто су напустили Перу. За ту услугу је добио више десетина хиљада долара.

Други оптужени је окривио Ђурашевића да га је регрутовао за кријумчарење. Рекао је истражитељима да је добио 50.000 долара да тајно утовари кокаин током једног од претходних бродских путовања. На овом путовању су му, уз Ђурашевића, пришли капетан, електричар и инжењер, који су, појединачно, тражили помоћ за посебне утоваре кокаина на теретни брод. Описао је шест чамаца са кокаином који су се, у различита времена, ноћу приближавала теретњаку и убацивали свој нелегални товар.

Ђурашевић и Тиасага ће се појавити пред судом током ове недеље.

ДОБРОСТОЈЕЋИ ИЗ КОТОРА

ПРЕМА незваничним информацијама, Иван Ђурашевић, који је ухапшен у Филаделфији, није Будванин, како се наводи, већ је из традиционално поморске породице из Котора. Отац му је капетан, док је он имао чин другог официра. Најновија вест о његовом хапшењу изненадила је мештане Котора, јер, како говоре, никада раније није био повезиван са криминалним круговима, а важе и за имућну фамилију. И. Д. С.