БЛОКАДА ШИРЕЊА ЕУ: Без преговора са Скопљем и Тираном

Г. ЧВОРОВИЋ

18. 06. 2019. у 19:33

БЛОКАДА ШИРЕЊА ЕУ: Без преговора са Скопљем и Тираном

Заставе чланица ЕУ у Бриселу AP Photo

Чланице ЕУ без сагласности око почињања преговора са Скопљем и Тираном. Против Француска, Немачка, Холандија. Услови Кипра и Грчке око Турске

БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ЗЕМЉЕ чланице ЕУ нису у уторак на састанку ресорних министара на Савету за опште послове у Луксембургу успеле да постигну сагласност око започињања приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, на основу предлога из недавног годишњег извештаја Европске комисије.

- Нисмо сто одсто остварили оно што смо желели, али смо направи напредак - поручио је у уторак на конференцији за медије европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Под овим "напретком" он сматра део у коме ЕУ у закључцима истиче да подржава европску перспективе Западног Балкана. Но, расправа око проширења ЕУ у уторак је током дана била блокирана. Велика полемика повела се међу чланицама, а још током дана извори са састанка помињали су да би све могло да буде одложено до октобра, уз додатно изјашњавање посланика немачког парламента.

Више земаља, међу којима су Француска, Немачка и Холандија, противи се даљем проширењу. С друге стране, европска администрација жели да охрабри наставак реформи и решавање отворених питања у региону, за шта као пример истиче договор између Скопља и Атине, што би, као резултат, требало да има отварање преговора.

Прочитајте још - САВЕТ МИНИСТАРА УНИЈЕ: Ево које закључке је донела ЕУ о Србији

У Скопљу је, у очекивању датума за преговоре, извршена и реконструкција владе, а уочи савета министара, европски комесар за проширење Јоханес Хан је поручио да је Северна Македонија урадила све што је потребно за почетак преговора и да би њихово отварање био јасан сигнал целом региону. Рекао је и да би у контексту дијалога између Београда и Приштине то био јасан знак у проналажењу политичког компромиса. Али, договора није било.

Но, Никозија је ставила до знања да ће да заустави читав процес проширења, уколико ЕУ не буде оштрија према званичној Анкари због истраживања гаса у источном Медитерану!

Захтеву Кипра придружила се и Грчка и поред тога што ЕУ инсистира на томе да билатерални спорови не утичу на питања од општег значаја, као што је проширење.

Иако је Србија одавно започела приступне преговоре, ова блокада би, индиректно, могла да има и далекосежне последице по нашу земљу, јер од свега зависи и даље отварање поглавља. Србија би, иначе, крајем овог месеца највероватније могла да отвори само једну нову област.


МЕТА ПРЕТИ ВОЈСКОМ

Албански председник Илир Мета изјавио је на састанку са амбасадорима земаља-чланица ЕУ да ће у својству врховног команданта извести војску на улице, ако се покуша са одржавањем локалних избора 30. јуна, које је одложио, преноси Бугарска национална телевизија (БНТ). Како наводи албански лист "Шчип", Мета је рекао да је добио информације од страних служби да ће бити изазвани нереди на улицама градова у Албанији уколико дође до одржавање избора и да не може то да прихвати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације