Амерички стручњак Вилијам Лонгавиш тврди да је пилот несталог боинга "Малезијан ерлајнса" МХ370 у марту 2014, намерно подигао авион на висину већу од 12.000 метара, како би се притисак у летелици толико спустио да путници премину пре пада у море.


Лонгавиш је у новом извештају за магазин "Атлантик" изнео своје мишљење о томе како је дошло до ове трагедије, а истраживао је и приватни живот пилота Шаха.


Кобне ноћи око 01:10 сати пилот је преузео управљање инструмент таблом када је авион био на висини од око 10,6 километара, а авионом је управљао све до 01:21 сати када је нестао с радара, преноси Јутарњи лист.


Инжењер Мајк Екснер уверава у разговору за "Атлантик" да се авион пео до висине од 12.200 метара, узрокујући брзо онеспособљавање и смрт свих.


"Путници би били онеспособљени за неколико минута, изгубили би свест и нежно умрли без гушења или хватајући ваздух", кажу стручњаци.


Прочитајте још: НОВИ ИЗВЕШТАЈ О НЕСТАНКУ АВИОНА МХ370: Пропусти у одговору владе


Најистакнутија и највероватнија теорија у овој фази је да је Шах намерно оборио авион.


Дугогодишњи Шахов пријатељ, такође пилот Боинга 777, који није желео да буде именован, дошао је до закључка да је капетан Захарија Ахмад Шах срушио авион вероватно преваривши свог копилота Фарика Хамида, који је био на завршном лету обуке, да напусти кокпит.


"Захарије је био испитивач на обуци. Само је требало да каже: „Иди провери нешто у кабини“, и копилот би отишао", каже пријатељ.


Мотив због којег је Шах срушио авион у океан још је мистерија, али његов пријатељ је упозорио да је имао хаотичан приватни живот и да је био крхког емоционалног стања.


"Захаријев брак био је лош. У прошлости је спавао с неколико стјуардеса. Па шта? Сви то радимо. Летиш широм света с тим предивним девојкама. Али његова жена је знала за афере", рекао је Шахов пријатељ, додајући да је лоше емоционално стање могући мотив за овај сулуди потез.


Осим бурног приватног живота, капетан лета МХ370 био је врло активан на друштвеним мрежама, често остављајући "незгодне" коментаре на страници манекенкама Ки Мин Лан и њеној сестри близнакињи Лан Ки Хуи на Фејсбуку.


Осим коментара с јасним сексуалним алузијама, Шах је често критиковао малезијске власти и тадашњег премијера Наџиба Разака, наводи Јутарњи лист.