Албански председник Илир Мета изјавио је на састанку са амбасадорима земаља-чланица ЕУ да ће у својству врховног команданта извести војску на улице, ако се покуша са одржавањем локалних избора 30. јуна, које је одложио, преноси Бугарска национална телевизија (БНТ).


Како наводи албански лист „Шчип“, албански председник је рекао да је добио информације од страних служби да ће бити изазвани нереди на улицама градова у Албанији уколико дође до одржавање избора и да он као шеф државе не може то да прихвати.


Састанак који је Мета одржао са амбасадорима земаља-чланица Европске уније трајао је два сата и био је посвећен политичког кризи у земљи, посебно његовој одлуци да одложи изборе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЕТА ОДЛОЖИО ИЗБОРЕ, РАМА НЕ ПРИХВАТА: Одржан протест уједињене албанске опозиције


Мета је данас послао писмо амбасадорима, објашњавајући разлоге о одлагању избора, притом додајући да „Албанци неће гласати 30. јуна“.


Он је писму оценио поступак владајуће албанске странке Социјалистичке партије о његовом опозиву као државни удар.


Између осталог, Мета је обећао да ће покушати довести премијера албанске државе Едија Раме и лидера главне опозиционе странке Демократске партије Љљзима Баше за преговарачки сто, како би се пронашло решење. Ако успе у томе, како се наводи, замолиће опозицију да одустане од заказаног протеста „уједињене албанске опозиције“ заказаног за 21. јуна.


АЛБАНСКА ОПОЗИЦИЈА ПРОТИВ РАМЕ ПРОТЕСТУЈЕ И У ЛОНДОНУ


Албански премијер Еди Рама, који је у посети Лондону, дочекан је протестима присталица албанске опозиције, преноси портал Плусинфо.


Како наводе албански медији, чланови огранка албанске опозиционе Демократске партије у Лондону, подржани од стране албанских грађана који живе и раде у британској метрополи, прво су се скупили испред хотела где борави Рама, а након тога испред зграде у којој на састанцима учествује албански премијер.


У тренутку када је Рама излазио из аутомобила, један од учесника је узвикивао „преварант“, при чему се Рама само насмешио.


Учесници су узвикивали „Рама иди“, а носили су и плакати на којима је писало исто.


Председник огранка опозиционе Демократске партије у Лондону Наим Хасани рекао је на протесту да Рама треба да напусти функцију јер је "покрао изборе и од албанског правосуђа направио таоца".


Премијер Албаније Еди Рама данас и сутра присуствује у Лондону где учествује на Форуму Фајненшал Тајмс - Инвестиције на Западном Балкану.