Стефен Олсен, научник из Данског метеоролошког института, био је на рутинској мисији на северозападу Гренланда како би пронашао океанографске и метеролошке апарате које су његове колеге поставиле на леду када је наишао на проблем, јавља ЦНН.

Наиме, није могао да их нађе - пространство које је обично раван бели лед било је прекривено водом, што је последица плављења гренландског леденог покривача, другог по величини на планети.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - GLOBALNO ZAGREVANjE: Na Grenlandu se u jednom danu istopilo dve milijarde tona leda

Невероватна фотографија коју је направио Олсен, паса који вуку санке до чланака у води, брзо је постало вирална и придружила се сликама гладних поларних медведа, отопљених глечера, насуканих моржева и језера која су се осушила у мрежи доказа тренутне климатске катастрофе, оцењује ЦНН.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VEROVALI ILI NE? Grenland bi mogao da izvozi pesak

Олсен је на Твитеру написао да се заједнице на Гренланду - углавном аутохтоног становништва - "ослањају на морски лед за транспорт, лов и риболов." Они ће бити међу првим погођеним топљењем леденог покрова, али последице неће остати ограничене на Гренланд или чак на Северну Америку.

Научници предвиђају рекордну годину топљења ледене плоче Гренланда већ месецима, а количина леда која је већ нестала сугерише да су у праву и да би ускоро, уместо паса, становници Менхетна могли да се нађу у води до чланака, наводи ЦНН.