ВАШИНГТОН се спрема да бомбардује објекте који имају везе са нуклеарним програмом у Ирану.

Вест израелских медија која се позива на дипломатске изворе у УН узнемирила је у уторак свет, посебно што је, паралелно са тим, из САД најављено слање додатних 1.000 војника у овај регион. Лист "Џерусалем пост" прецизира да се "ради о форсираном бомбардовању које ће имати један, конкретан циљ", наводећи да су у дискусији по питању евентуалног напада учествовали представници Пентагона и Трампови саветници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИРАН ОБЈАВИО: Ухапсили смо више агената ЦИА, разбијена велика шпијунска сајбер мрежа

Лист наводи да је овој дискусији у Белој кући нарочито кумовала објава Техерана да ће повећати производњу уранијума. Саопштење Ирана да ће у наредних 10 дана пробити ограничење залиха уранијума, одређених нуклеарним споразумом Техерана са светским силама, значи да је на корак до нивоа довољног за израду нуклеарног оружја.

Израелски лист истиче да амерички председник Доналд Трамп не показује ентузијазам за војно решење иранског проблема, али да може дати пристанак на савет државног секретара САД Мајка Помпеа. Ирански председник каже:

- Иран неће водити рат ни против једне земље - саопштио је Хасан Рохани.

Прочитајте још - Рохани: Иран неће водити рат против било које нације

Слање додатног контингента војника из САД на Блиски исток, по речима в. д. шефа Пентагона Патрика Шанахана, нема за циљ конфронтацију са Ираном, "већ је то акција у интересу безбедности САД и савезника".

- Недавни ирански напади потврђују раније информације да иранске снаге и њихови људи од поверења прете трупама и интересима САД у свим регионима - тврди Шанахан.

Реч је о нападу на два нафтна танкера у Оманском заливу, близу Ормуског мореуза. Пентагон је објавио нови сет фотографија, од којих су неке снимљене из хеликоптера америчке морнарице, а други у близини трупа јапанског танкера, наводно приказује иранско војно особље приликом уклањања неексплодиране мине са пловила и трагове, пошто је мина уклоњена. Мада ништа на фотографијама или пратећим документима не открива доказе о постављању мина на брод, Пентагон тврди да је "Иран одговоран за напад". Иран то демантује.

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да озбиљно схвата нове информације САД о одговорности Ирана: "Постоји висок ниво доказа о одговорности Ирана, али ме то неће спречити да кажем да морамо да урадимо све што је могуће да решимо конфликт на миран начин".

РЈАБКОВ: ПОДСТИЦАЊЕ РАТА

ЗАМЕНИК министра иностраних послова Русије Сергеј Рјапков оценио је да акције Вашингтона против Ирана већ дуго имају за циљ подстицање рата: "Већ извесно време, сведоци смо сталних покушаја САД да појачају политички, психолошки, економски и војни притисак на Иран. Такве акције су провокативне и могу се сматрати само намерном политком подстицања рата", рекао је он.