Немачки лист "Билд“ објавио је нове снимке прислушкиваних разговора на којима се чује како се функционери владајуће албанске странке, Социјалистичке партије, договарају о претњама, куповини и манипулацији гласовима у пограничном граду Пешкопеја.

У прислушкиваним разговорима се чују гласови актуелног албанског премијера Едија Раме, бившег министра економије Дамијана Гјикнурија, директора албанског Министарства унутрашњих послова Арбена Кешија и других функционера Социјалистичке партије у тој земљи.

"Прислушкивани разговори потичу из досијеа184 који је три године стајао у фиокама албанског тужилаштва“, пише новинар Питер Тиде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Baša: Rama nam je objavio rat, moramo da zaštitimo zemlju

На једном од 16 објављених снимака премијер Рама у телефонском разговору с Кешијем на дан избора пита да ли су реализовани постављени циљеви, на шта саговорник одговара потврдно.

И у другим прислушкиваним разговорима функционери Социјалистичке партије захтевају куповину и манипулацију гласовима. Одмах после објављивања снимака, Тужилаштво за тешка кривична дела је најавило истрагу против лица који су извадили те материјале из досијеа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "BILD“ SNIMCIMA RASKRINKAO KARTEL: Albanija glavni punkt za drogu u Evropi, mafija vrbuje glasače da izaberu Edija Ramu; Tužiteljka poziva na istragu

"Тужилаштво за тешка кривична дела пажљиво прати новонасталу ситуацију без преседана, што озбиљно утиче на имиџ албанског тужилаштва, а настала је кршењем закона“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Албански премијер је тим поводом најавио тужбу против немачког новинара Питера Тидеа.

Рама је на Твитеру написао да је одлучио ово питање да покрене на суду у Немачкој, јер се тамо правда "не игра с тајнама једне истраге, достојанством грађана и поштовањем према држави“.

"Одлучио сам да овај спор водим у немачким судовима, у тој благословљеној земљи где се правда не игра с тајнама истраге и где се достојанство грађана и државе поштује као непроценљива вредност. ''Ајде да видимо ко је у праву“, написао је Рама, који је претходно ове снимке оценио као уцену.

Путем Фејсбука он је добио одговор од Тидеа, који је написао да "Рама још није чуо о независном правосуђу“, па зато захтева истрагу тужилаштва.

"Зато што шеф албанске владе још није чуо о независном правосуђо сада захтевада тужилаштво истражује. И зато што је он сада у Лондону, требало би да добије лекцију о томе шта су независни тужиоци и прави, функционални судови“, одговорио је Тиде на Рамину најаву да ће га тужити.