Бивши председник Египта Мухамед Морси преминуо је од последица срчаног удара у 69. години, јавила је државна телевизија Египта.


Како се наводи, Морси је колабирао и преминуо у једном египатском суду.


Како наводе светски медији, Морси је доживео срчани удар, након чега се онесвестио.


Тело 69-годишњег бившег председника пребачено је у болницу, преноси АП.


Прочитајте још: Морси осуђен на смрт


Морси је потекао из сада забрањеног Муслиманског братства и изабран је за председника 2012. године, наследивши Хоснија Мубарака, у првим слободим изборима у Египту, наводи агенција.


Био је пети председник Египта, али је 2013. године свргнут у државном удару на чијем чели је био генерал египатске армије Абдел Фатах ел-Сиси.


Ухапшен је након државног удара и до сада се налазио у затвору, а оптужен је за шпијунажу.


Тужилаштво је до 2016. године тражило смртну казну за Морсија, али је захтев тужилаштва преиначен када је наложено ново суђење.


МОРСИЈЕВО УПОЗОРЕЊЕ ПРЕ СМРТИ


Неколико минута пре своје смрти, бивши председник Египта Мухамед Морси упозорио је да има много тајни да исприча, изјавио је анонимни судски званичник.


Према речима званичника, Морси је, седећи иза стакленог паравана, затражио да се обрати суду, што је судија дозволио, преноси АП.


Упркос томе што је добио одобрење да се обрати, Морси (67) се суздржао од изношења тајни, рекавши да би оне могле да наруше националну безбедност Египта.


Портпарол Министарства унутрашњих послова Египта није одговорио на позиве агенције АП.


Један од Морсијевих адвоката, Камел Мадур, рекао је да је бивши председник био "миран и организован".


Према његовим речима, Морси није откривао тајне, јер је "патриота, воли Египат и његов народ".


Смрт бившег председника потврдили су и чланови његове породице.


Морсијев син, Ахмед Судан, који је један од челника лондонског огранка Муслиманског братства, забрањеног у Египту, поручио је на Фејсбуку да је смрт његовог оца "убиство са предумишљајем" и додао да су бившем египатском председнику ускраћени лекови и посете, те да су ретко добијали информације о његовом здравственом стању.


"Стављен је иза стакленог кавеза (током суђења). Нико није могао да га чује или да зна шта се дешава са њим. Није имао никакве посете месецима, скоро годину дана. Жалио се и да не добија лекове. Ово је убиство са предумишљајем. Ово је спора смрт", поручио је Ахмед Судан на свом Фејсбук налогу.


Морси је политички успон започео као члан Муслиманског братства и изабран је за председника 2012. године, наследивши Хоснија Мубарака, у првим слободим изборима у Египту, наводи агенција.


Био је пети председник Египта, али је 2013. године свргнут у државном удару на чијем челу је био генерал египатске армије Абдел Фатах ел-Сиси.


Ухапшен је након државног удара и осуђен на 20 година затвора због тога што је, како се наводи, наредио припадницима Муслиманског братства да разбијају протесте против њега. Тужилаштво је тражило смртну казну, али то је преиначено. У тренутку Морсијеве смрти, више случајева се водило против њега.


По доласку на власт, ел-Сиси је прогласио Муслиманско братство терористичком организацијом.


АП наводи да је од преврата 2013. године ухапшено десетине хиљада Египћана, углавном исламиста, али и других активиста који су учествовали у Арапском пролећу 2011. године.


Последње дане свог живота провео је у посебном огранку казненог комплекса Тора, названог и "шкорпионски затвор". Многе групе за људска права су саопштиле да су услови у тој казненој установи далеко испод египатских и међународних стандарда.


ЕРДОГАН ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ ЗБОГ МОРСИЈЕВЕ СМРТИ


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је саучешће Муслиманском братству и народу Египта због смрти бившег председника Мухамеда Морсија.


Обраћајући се новинарима, Ердоган је Морсија назвао братом и мучеником, док је актуелног председника Египта Абдела Фатаха ел-Сисија назвао "окрутним", преноси АП.


"Нека Алах има милости над нашим братом, нашим мучеником Морсијем. Изјављујем саучешће свој мојој браћи која су ходала његовим путем. Изјављујем саучешће народу Египта", рекао је Ердоган.


МУСЛИМАНСКО БРАТСТВО ПОЗИВА НА ОКУПЉАЊА ЗБОГ СМРТИ МУРСИЈА


Покрет Муслиманско братство саопштило је вечерас да је смрт бившег египатског председника Мухамеда Мурсија (67), који је преминуо од срчаног удара током суђења за наводну шпијунажу, заправо "убиство" првог демократски изабраног председника Египта.


Из тог покрета Египћани су позваи да се масовно окупе на сахрани Мурсија.


У саопштењу објављеном на сајту тог Покрета, Братство је позвало народ да се окупља испред амбасада Египта широм света, преноси Ројтерс.


Египатско Министарство унутрашњих послова прогласило је алармантну ситуацију у земљи након смрти Мурсија и ангажовало хиљаде додатних снага безбедности након вести о његовој смрти, преноси агенција Анадолија.


Државне власти су такође у оквиру предузетих мера позвале официре и полицајце који су били на одмору, а предузете су и посебне мере предострожности у државним и приватним установама, црквама и хотелима.


Такође, одобрен је и план "Ц" којим се омогућава покретање операције против терористичких структура.