Бугарка на челу Европске комисије?

Г. ЧВОРОВИЋ

понедељак, 17. 06. 2019. у 17:15

Бугарка на челу Европске комисије?

Кристалина Георгијева, Фото ЕПА

Доста женских кандидата у кадровским превирањима за наследника Жан-Клода Јункера. Ново име међу наследницима Кристалина Георгијева

БРИСЕЛ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ДА ли је дошло време да на чело Европске комисије дође жена? Ово питање све више се разматра у бриселским круговима који би у најскорије време требало да одлуче о предстојећим именовањима на врху најважнијих институција.

Већ је познато да "шпиценкандидат" Немац Манфред Вебер наилази на оштро противљење Француске. Зато је теза о избору жене за прву личност европске извршне власти још ближа реалности.

Прочитајте још - Јункер: Време је да жена буде на челу Европске комисије

Међу главним кандидаткињама су актуелна комесарка за конкуренцију Данкиња Маргрет Вестагер, помиње се и генерална директорка ММФ Кристин Лагард, а као ново име фигурира и директорка Светске банке Бугарка Кристалина Георгиева, иначе бивша европска комесарка.

Шлаг на торти је "индиректна номинација" Ангеле Меркел коју би "радо подржао" француски председник Емануел Макрон, иако се она није сама пријавила. Тиме би Вебер нашао достојну замену за француско противљење.

Још једна кандидаткиња из сенке могла би да буде и литванска председница Далија Грибаускаите, врло активна у европским круговима. Њој се, међутим, више предвиђа да би могла да уђе у ужи избор за будућу председницу Европског савета. За наследника Доналда Туска виђени су још и премијери Белгије, Шарл Мишел, и Холандије, Марк Руте, а можда и Француз Мишел Барније, европски преговарач за "брегзит".

Барније је кандидат и за председника Европске комисије, коме се, сад, с друге стране Рајне, противе Немци. Као озбиљан кандидат слови и актуелни први Јункеров заменик, холандски социјалиста Франс Тимерманс. Помињу се чак и ирски премијер Лео Варадкар и некадашњи председник Савета министара Италије Енрико Лета.

Преговори су више него компликовани, а уз председника Европске комисије и Европског савета, високо на мети су још и функције прве личности Европског парламента, Европске централне банке и високог представника за спољну и безбедносну политику.

Шефови држава или влада би крајем седмице, осим разговора о номинацијама, требало да усвоје стратешку агенду за период 2019-2024. и разматрају финансијски оквир за период 2021-2 027.

Прочитајте још - Политико: Јункерова Комисија која нестаје

ИДЕАЛАН СЦЕНАРИО

ИДЕАЛАН сценарио би био да се око номинација постигне договор током Самита шефова држава или влада у четвртак или петак. Али, имајући у виду неслагања међу чланицама о кандидатима, не би изненадило да се организује и нови, ванредни самит пре средине јула.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ексокустодијан

17.06.2019. 18:35

Значи баба Анђа ће капу да нам кроји