Земље порекла у 10.000 случајева одбиле повратак миграната из Холандије

Танјуг

понедељак, 17. 06. 2019. у 15:13

Земље порекла у 10.000 случајева одбиле повратак миграната из Холандије

Један од прихватних центара у Холандији

Служба за повратак у земљу порекла и напуштање Холандије све ређе успева да странце којима није одобрен боравак у Холандији врати у њихове земље порекла

Служба за повратак у земљу порекла и напуштање Холандије све ређе успева да странце којима није одобрен боравак у Холандији врати у њихове земље порекла.

У претходних пет година је у више од 10.000 случајева покушај депортације нежељених странаца резултирао неуспехом, потврдило је холандско Министарство за правду и безбедност.

Према подацима Службе за повратак у земљу порекла и напуштање Холандије, у претходних пет година је у 2.310 случајева земља порекла одбила захтев Холандије да прими назад свог држављана, док је у истом периоду ова служба у 8.020 случајева повукла захтев јер земља порекла није реаговала у року од годину дана од подношења захтева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SINDIKAT POLICIJE TVRDI: Migranti prenose zarazu

У свим случајевима је реч о странцима који нису желели добровољно да напусте Холандију, пише холандски лист "Телеграф".

Само током прошле године Холандија није успела да депортује 2.410 одбијених миграната који нису хтели добровољно да напусте земљу, док је у 1.760 случајева депортација успела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немачка: Суд укинио забрану буркинија у Кобленцу

Према речима представника Службе за повратак у земљу порекла, разлози због којих земље порекла одбијају повратак својих држављана су са једне стране политичке природе, а са друге стране је у питању чињеница да мигранти из Холандије шаљу новац својим породицама у домовини.

Један од прихватних центара у Холандији

Поред тога, мигранти често дају нетачне или непотпуне информације о свој идентитету, а тиме и националности. У ком броју је то случај, Служба за повратак у земљу порекла није могла да наведе.

Авганистан је земља која у претходних пет година у највећем броју случајева није реаговала на захтев Холандије да призна свог држављана и прихвати повратак, у 1.080 случајева, иза ње следе Мароко са 990 захтева на које није реаговано, затим Ирак са 720 и Иран са 660.

Према наводима Службе за повратак у земљу порекла и напуштање Холандије, то нису земље које и структурно одбијају сарадњу са Холандијом.

Према писању листа "Телграф", није у потпуности јасно шта се дешава за нежељеним мигрантима чија депортације не успе.

Некада се деси да наредни покушај депортације буде успешан, али неретко се илегалним мигрантима у Холандији изгуби сваки траг.

Изјава о непожељности странца је административна мера, која према холандској Служби за имиграцију и натурализацију има за циљ да одбије странце без дозволе боравка у Холандији, и најчешће се издаје особама које су починиле криминално дело.

Из политике се све гласније чује зхтев за бољом и ефикаснијом организацијом депортације нежељених странаца.

Коментари (1)

mirko

17.06.2019. 15:36

- Ovo odbijanje "zemlje porekla" da primi svoje ljude natrag (pod uslovom da im u medjuvremenu nije oduzeto drzavljanstvo) treba izneti pred Skupstinu UN. - A UN treba da donese neku globalnu naredbu da se sva deportovana lica moraju prihvatiti. U suprotnom, drzave koje to odbiju optuziti za sirenje terorizma i uvesti joj medjunarodne sankcije.