ТВРДЊЕ утицајног америчког дневног листа "Њујорк тајмса" да су Сједињене Државе повећале број дигиталних упада у руску електронску мрежу навеле су шефа Беле куће да изрекне тешке оптужбе за издају на рачун новина са којима се, иначе, непрекидно спори.

- Ти промашени из "Њујорк тајмса" су управо смислили причу да су САД знатно повећале број хакерских напада на Русију. То је виртуелни чин издаје - навео је Трамп на "Твитеру".

Великим словима је исписао да је то нетачно. А за новинаре овог листа је рекао да су "корумпирани и непријтељи народа".

"Њујорк тајмс", који редовно објављује истраживачке чланке који не иду наруку Трампу, често је мета излива беса америчког председника на медије.

Лист је пренео да америчка влада повећава број дигиталних упада у електронску мрежу и друге мете у Русији како би јој упутила упозорење, пошто сумња да Москва то исти чини Вашингтону. Према америчким званичницима које цитира лист, Трамп није био обавештен о детаљима те операције.

"Њујорк тајмс" прецизира да Пентагон и обавештајне службе оклевају да обавесте Трампа у страху од његове реакције. Али, разлог је, како се додаје, и могућност да то амерички председник помене неким страним званичницима, као што је учинио у вези са једном осетљивом операцијом у Сирији пред неким руским званичницима.