Зеленски инвестицијама жели да врати Донбас

Бранко Влаховић

17. 06. 2019. у 10:28

Зеленски инвестицијама жели да врати Донбас

Графит украјинског професора на згради изрешетаној у рату у области Доњецка

Председник Украјине састао се са руским бизнисменима и обећао нове инвестиције. Бивши лидер Грузије Сакашвили (52) стављен на списак украјинских војних резервиста

МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Нови председник Украјине Владимир Зеленски обећао је у ближој будућности инвестиције у Донбас. Биће донет закон који ће помагати малом и средњем бизнису. Боравећи у Маријупољу Зеленски је рекао да ће се улагати у инфраструктуру Донбаса. Он се већ срео са једним бројем богатих руских бизнисмена, међу којима је и Виктор Пинчук, зет бившег председник Леонида Кучме.

- Ако Украјина жели повратак Донбаса, и мирну интеграцију, прво што се мора учинити је скидање блокаде те територије - казао је Леонид Кучма ког је Зеленски именовао за главног преговарача око реализације договора из Минска, које је Порошенко упорно игнорисао.

У међувремену, бивши губернатор Одесе, а пре тога председник Грузије, Михаил Сакашвили (52) прошао је медицинску комисију и стављен је на списак украјинских војних резервиста. Да је спреман да ратујући штити Украјину, Сакашвили је саопштио на својој страници "Фејсбука".

Сакашвилијева Партија нових снага намерава да учествује на предстојећим парламентарним изборима, па многи сматрају да је најновијим потезом хтео да покаже да он себе сматра пуноправним грађанином Украјине. Према истраживању Кијевског међународног социолошког института Сакашвилијеву Партију нових снага не подржава ниједан одстио грађана Украјине. Наравно да ће сада Сакашвили, коме је надимак у Грузији био Миша Псих, настојати да украјинском патриотском реториком и вређањем Путина и Русије добије довољан број гласова да уђе у Врховну раду (парламент).

Доказујући да је спреман да ратује за Украјину Сакашвили је индиректно одговорио онима који су му замерали да је болесно амбициозан, па кад већ не може да буде у својој Грузији, сада своје планове хоће да реализује у земљи у којој је својевремено студирао са бившим председником Петром Порошенком.

Њему је Порошенко дао држављанство и функцију губернатора Одесе 2014. године, али и одузео 2017. Сакашвилију је украјинско држављанство вратио новоизабрани председник Владимир Зеленски 29. маја ове године.

Колико ће Сакашвили својим нападима на бившег председника Порошенка помоћи новом председнику Зеленском, тек ће се видети. Нови председник Зеленски има шансу да искористи популарност и добије довољан број места у парламенту који му је потребан да спроводи реформе. Ако присталице Порошенка и даље буду имале већину у парламенту, Зеленски ће бити "председник-фикус" који нема праве пуномоћи, јер ће сва власт бити концентрисана у влади коју бира парламент.

НЕКАД ХВАЛИО, САД КУДИ


Сакашвили (на слици) је већ почео да јавним критикама објашњава Украјинцима да су обећања која им је давао "краљ чоколаде" Порошенко била лажна.

- Зашто бисмо ми морали да живимо као у предграђу главног града Нигерије - изјавио је Сакашвили оптужујући бившег пријатеља Порошенка и његове сараднике за махинације и крађе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације