ВОЈНО ОПКОЉАВАЊЕ ИРАНА: Гомилају се америчке и британске поморске снаге

Д. Д. С.

недеља, 16. 06. 2019. у 16:22

ВОЈНО ОПКОЉАВАЊЕ ИРАНА: Гомилају се америчке и британске поморске снаге

Мајк Помпео криви Иран за нападе на танкере / Фото АП

Заоштрава се ситуација у Оманском заливу на путу нафте. САД, Велика Британија и Саудијска Арабија оптужили Техеран за инцидент

У Оманском заливу, једном од најпрометнијих нафтних путева, као и у његовој околини, гомила се војна сила после другог напада на танкере за само месец дана. Пошто су САД, Велика Британија и Саудијска Арабија, као главни такмац Ирана у региону, оптужили Техеран за инцидент, Американци су послали носач авиона и додатних 1.500 војника у Персијски залив, а у недељу је и Лондон најавио упућивање елитне јединице морнарице у Омански залив, како би заштитио своје ратне бродове.

Стотинак британских маринаца биће упућено у Омански залив, где ће се придружити бродовима из британске нове морнаричке базе у Бахреину. Морнарица ће надгледати мореуз хеликоптерима и мањим бродовима у мисији "заштите снага", која се планира већ неколико недеља, због пораста тензија са Ираном.

Амерички државни секретар Мајк Помпео назвао је, истовремено, непогрешивом тврдњу да је Иран одговоран за прошлонедељне нападе на нафтне танкере у Оманском заливу, али је поручио да САД не желе да уђу у рат са Техераном.

- Председник Трамп је учинио све да избегне рат. Ми не желимо рат - рекао је.

Он је, ипак, додао да ће Вашингтон гарантовати слободу пловидбе кроз поморска подручја од виталне важности. Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант изјавио је пре тога да је скоро сигуран да Иран стоји иза напада на нафтне танкере.

Иранска полузванична агенција ИСНА је објавила да је званични Техеран позвао британског амбасадора у иранско Министарство спољних послова, пошто су британске власти оптужиле Иран за те нападе. Британски амбасадор у Ирану Роб Мекер демантовао је, међутим, да су га звали на разговор.

"Занимљиво. Ја то нисам знао", навео је он.

Но, ирански званичник задужен за Европу Махмуд Баримани тврди да се већ састао с Мекером:

- Иран осуђује британско слепо и исхитрено усклађивање става са америчким оптужбама - навео је, уз категорично одбијање тврдњи да Техеран стоји иза напада.

ТЕХЕРАН ПОВЕЋАВА ЗАЛИХЕ УРАНИЈУМА

Иран за данас најављује нове кораке у смањењу поштовања нуклеарног споразума, који су САД напустиле прошле године. Организација за атомску енергију ће објавити и кораке ради повећања залиха обогаћеног уранијума и производње тешке воде у Араку.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Miki-Zg

16.06.2019. 17:22

Obična farsa Amera i vjernih pudlica ,Engleza .Što su sada izmislili ti remetilački svjetski faktori ?

Ničija nije gorela do zore

16.06.2019. 17:51

pa neće ni vaša! Ne mogu da verujem da se nadam propasti rase kojoj pripadam! Zlo zla, do čega ste svet doveli!!!

Generalic

16.06.2019. 19:14

Taman se ponadas da naredni predsednik sveta moze da bude izuzetak jer neće da vodi rat daleko od kuce. Kad ono...Da nema Bliskog Istoka, trebalo bi da ga se izmisli. Gde bi inače, kao i na Balkanu, gorela do zore?

dobrovoljac

16.06.2019. 20:33

nesto su brzo aktivirali vojsku samo dan dva nakon navodnog napada na tankere.Izgleda da imamo Racak 2

realist.

16.06.2019. 20:52

Ovih trebaju Rusija I Kina silom zaustavite da nebi doslo do velike Eskalacije, jer Ameri su nepreracunljivi lopovi Koji ubijaju sve sta I'm dodje cak I dece ne stite.