Британски амбасадор у Ирану Роб Мекер демантовао је данас да су га иранске власти позвале на разговор незадовољне што је Лондон приписао недавне нападе на два танкера Ирану.

Иранско Министарство иностраних послова саопштило је у суботу увече да је "позвало" Мекера у министарство.

"Занимљиво. Ја то нисам знао", навео је данас Мекер на Твитеру.

"Ја сам јуче затражио хитан разговор у министарству и то ми је одобрено. Нисам ја добио позив на разговор", рекао је британски амбасадор и додао да би се увек одазвао позиву на разговор о сваки други амбасадор.

Прочитајте још - Генерални секретар Арапске лиге позвао Иран да "промени курс"

Према иранском Министарству иностраних послова, званичник задужен за Европу Махмуд Баримани се "састао" јуче са Мекером којем је пренео да Техеран "чврсто протестује због неприхватљивих и анти-иранских ставова британске владе".

"После лажне тврдње британског Министарство спољних послова, Иран осуђује британско слепо и исхитрено усклађивање става са америчким оптужбама", навео је Баримани.

Шеф британске дипломатије Џереми Хант у петак је одмах после америчке осуде рекао да је Иран готово сигурно одговоран за нападе.

Саудијска Арабија је данас после САД и Велике Британије такође приписала иранским властима нападе на танкере, што Техеран категорично одбацује.

Мете напада су били јапански брод који је превозио метанол и кипарски нафтни танкер. Напад се догодио за време недавне посете јапанског премијера Шинза Абеа Ирану у покушају да смањи тензије између Ирана и САД.