ВЛАДА Хонгконга извинила се због спорног закона о изручењу грађана кинеским властима, усред масовних уличних протеста који у овој полуаутономној кинеској покрајини трају целу недељу. Неколико десетина хиљада људи је у недељу поново изашло на улице Хонгконга, дан после суспедовања процедуре усвајања спорног закона. Тражили су оставку шефице хонгконшке владе Кери Лам, која ужива подршку Пекинга.

- Наши захтеви су једноставни. Кери Лам мора да оде с власти, закон треба да буде повучен, а полиција мора да се извини због прекомерне употребе силе над сопственим народом током протеста - изјавио је медијима један од демонстраната.

У саопштењу владе наводи се да су недостаци у њеном раду "довели до знатних контроверзи и спорова у друштву, што је изазвало разочарање и жаљење међу људима". Кери Лам извинила се људима Хонгконга и рекла да ће прихватити критике и покушати да боље служи народу.

Прочитајте још - ПЕКИНГ ОДЛУЧАН: Дешавања у Хонг Конгу наша унутрашња ствар

Протести, у којима су повређена 22 полицајца и 60 демонстраната, почели су због предлога закона о изручењу оптужених за најтеже злочине у Кину. Влада Хонгконга је најпре најављивала усвајање закона 20. јуна, а онда га је ипак суспендовала.Кери Лам је раније инсистирала на усвајању закона, упркос бројним критикама активиста за заштиту људских права и пословних група, који тврде да ће измене нарушити репутацију Хонгконга као територије с независним правосуђем. Противници новог закона наводе да правни систем Кине не би гарантовао оптуженима иста права која имају у Хонгконгу. То Пекинг пориче. Кинеска влада каже да не жели да Хонгконг постане "сигурна зона" за криминалце.


СПЕЦИЈАЛНИ СТАТУС

Хонгконг је био британска колонија од 1841. до 1997. године, када је враћен Кини. Хонгконгу је гарантовано право да задржи сопствени социјални, правни и политички систем у наредних 50 година, по формули "једна земља, два система", док Пекинг остаје надлежан за одбрамбену и спољну политику. Кина ову област сматра специјалним административним регионом, који је, иначе, значајни пословни и медијски центар.